'Sansür' yasası görüşmeleri başladı: AKP ve MHP'nin 7 maddesinde değişikliğe gidilecek

AKP ve MHP tarafından Meclis’e sunulan sosyal medya düzenlemesinin komisyon görüşmeleri başladı.

'Sansür' yasası görüşmeleri başladı: AKP ve MHP'nin 7 maddesinde değişikliğe gidilecek

AKP ve MHP tarafından Meclis'e sunulan 'sansür' yasası olarak bilinen kanun teklifinin komisyon görüşmeleri dün başladı. Dijital Mecralar Komisyonu’nda yaklaşık 15 saat süren görüşmeyi Gazeteci Kenan Şener, sosyal medya hesabından an an paylaştı.

Komisyon görüşmelerine iki gün uğraşın sonucunda, Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, parlamento, ekonomi ve foto muhabirleri dernekleri temsilcileri de katıldı.

Aralıklarla tartışmaların çıktığı görüşmelerin sonunda teklifin 7, 8, 9, 11, 15, 21, 22, 23’üncü maddelerinde değişiklikler olacağı belirtildi.

Diken'de yer alan habere göre; ‘Dezenformasyonla mücadele’ hedefi taşıdığı savunulan yasa teklifiyle ‘yalan habere’ hapis cezası getirilirken, haber siteleri Basın Kanunu kapsamına alınıyor.

Gazeteciler, gazetecilik örgütleri ve muhalefetse iktidarın yasayla sansürü hedeflediğini belirtiyor. AKP ve MHP düzenlemeyle ‘ifade özgürlüğünün güvence altına alınacağını’ savunuyor.

Teklifin görüşmeleri tartışmalı geçerken, muhalefet değişiklik önergeleriyle teklif sahiplerine itirazlarını dile getirdi. Görüşmelerde teklif sahiplerinden AKP Milletvekili Ahmet Özdemir, dezenformasyona hapis cezası öngören maddelerde değişiklik yapılabileceğinin işaretini verdi. Özdemir, itirazlar üzerine "Bu konuda düzenleme yapmak konusunda ortak düşünüyorsak 29 ve 30’uncu maddenin daha iyisini yapmak için çalışabiliriz" dedi.

Teklifin görüşmelerine başlandığında, HDP ve CHP’li vekiller anayasaya aykırılık incelemesi için başvurdu. CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu’ysa Anayasa Mahkemesi’nin erişim engelleriyle ilgili pilot kararı gibi ilgili kararlarını hatırlattı. CHP ve HDP’nin anayasaya aykırılık teklifleri komisyondaki AKP ve MHP çoğunluğu tarafından reddedildi.

‘KRİZİ BIRAKIP SEÇİME ODAKLANDINIZ’

HDP’li vekiller AKP’ye "Ekonomik krizi bıraktınız seçime, yasağa odaklandınız" derken, AKP’liler bunların konu dışı olduğunu belirterek itiraz etti.

FAHRETTİN ALTUN YEMEK GÖNDERDİ, CHP'Lİ ADIGÜZEL, 'BEN FAHRETTİN ALTUN’UN YEMEĞİNİ YEMEM' DEDİ

Görüşmeler yemek arasında İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un yemek gönderdiği ortaya çıkarken, muhalefet temsilcileri bu yemeği yemeyeceklerini iletti. CHP’li Onursal Adıgüzel, "Ben Fahrettin Altun’un yemeğini yemem, komisyonun imkânı yoksa yemeği biz karşılayalım, şaka yapmıyorum" dedi.

Aralıklarla tartışmaların çıktığı görüşmelerin sonunda teklifin 7, 8, 9, 11, 15, 21, 22, 23’üncü maddelerinde değişiklikler olacağı belirtildi. Öte yandan teklifin 8’inci maddesindeki teslim ve muhafaza yükümlülüğüne uymayan haber siteleri için "300 milyon TLile 1 milyar TL arası cezalandırılır" hükmünün yanlış yazıldığı ve eski yasadan kaldığı ortaya çıktı.

Teklifin en kritik maddesi olan ve dezenformasyon gerekçesiyle hapis cezası öngören 29’uncu madde için tüm muhalefet vekilleri değişiklik gerekliliğinin altını çizerek önergeler verdi. Madde bir saat süren tartışmaların ardından değiştirilmeden komisyondan geçti. Ancak teklif sahiplerinden AKP’li Özdemir, Adalet Komisyonu’nda değişiklik için uzlaşı arayışı işareti verdi.

Tüm maddeler 14 saatlik görüşmeyle kabul edilirken, teklifin haftaya Adalet Komisyonu’nda görüşülmesi bekleniyor.

mhp chp akp sansür sosyal medya düzenlemesi