Sayıştay raporu: AKP'li Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ndeki usülsüzlükler

Sayıştay raporu: AKP'li Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ndeki usülsüzlükler
Sayıştay'ın AKP'li Kayseri Büyükşehir Belediyesiyle ilgili raporuna göre gecekondu fonu amacı dışında kullanıldı. Raporda, reklam gelirleri yasaya aykırı olarak devredildiği, otobüs işletmesi ihalesiz olarak çalıştırıldığı belirtildi.

Mehmet MENEKŞE


AMASYA - AKP'li Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ndeki usulsüzlükler Sayıştay raporuna yansıdı. Sayıştay denetçilerinin tespitlerine göre büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde hazineye ait taşınmazların satışından elde edilen gecekondu fonu kapsamındaki gelirlerin bir kısmının gecekondu fonu hesabına aktarılmadığı tespit edildi.

2022 yılı içinde satışlardan gecekondu fonuna aktarılan toplam 3 milyon 992 bin 337 TL'nin 3 milyon 940 bin TL'sinin mevzuatta öngörülen amaca yönelik kullanılmadan başka bir hesaba aktarıldığı belirlendi. Gecekondu fonunun gecekonduların ıslahı, tasfiyesi, yeniden gecekondu yapımının önlenmesi için kullanılması gerektiği hatırlatıldı.

YASAYA AYKIRI REKLAM GELİRİ DEVRİ

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin Meclis kararı ile belediye sınırları ile mücavir alanları içindeki her türlü ilan ve reklam vergisine ilişkin hakları ilçe belediyelerine devrettiği, bu durumun mevzuata aykırı olduğu belirlendi. Daha önceki yıllarda Sayıştay raporlarında yer almasına rağmen uygulamanın yasalara aykırı olarak sürdürüldüğü belirtildi.

İHALESİZ OTOBÜS İŞLETMESİ

AKP’li Kayseri Büyükşehir Belediyesi şehirlerarası otobüs işletmesi (otogar) hakkının 10 yıllık kiralama süresinin bitiminde ihalesiz olarak aynı firmaya verdiği Sayıştay raporunda yer aldı. Kayseri’de çeşitli tarihlerde ihale edilen toplam 48 hattın süresinin ise 49 yıl olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı, bu durumun yasa ve yönetmeliklere aykırı olduğu, yeniden ihale yapılması gerektiğinin altı çizildi.

HALK OTOBÜSLERİ İHALESİZ ÇALIŞTIRILDI

Kayseri’de Büyükşehir Belediyesinin sorumluluk alanındaki halk otobüs işletmesinin ihalesiz çalıştırıldığı ve ihalesiz devam ettirildiği Sayıştay raporuna yansıdı. 2886 sayılı Devlet İhale Kanuna göre kiralamalarda sürenin 10 yılla sınırlı olduğu hatırlatıldı.

Gesi Belediyesi tarafından 2000 yılında ihale edilen, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Kayseri Büyükşehir Belediyesine geçen 12 adet halk otobüsü hattının kiralanmasına ilişkin ihale şartnamesi ve sözleşmesinde çalışma süresinin 10 yıl olmasına rağmen, Kayseri Büyükşehir Belediyesinin ihale yapmadan encümen kararı ile süreyi 49 yılla uzatılmasının yasal olmadığı belirtildi.

MEVZUATA AYKIRI ARAÇ DEVRİ

Sayıştay raporunda AKP’li Kayseri Büyükşehir Belediyesi kendisine ait araçların diğer kamu kurumlarına mevzuatta belirtilen süre dolmadan, Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınmadan devrettiği de vurgulandı. Araç tahsislerinde 25 yıllık yasal sürenin de aşıldığı ifade edildi.

İHALELERDE VERİLEN ZAMANA UYULMADI

Belediyenin mal, hizmet ve yapım işine ilişkin ihalelerinde süre uzatımlarının çok fazla olduğu vurgulandı. Ödenek planlaması ve iş sürelerinin daha öngörülü tespit edilmesi ve ihalelerde rekabeti engelleyici hususlara izin verilmemesi gerektiği dile getirildi.

İHALELERDE UYGUN TEKNİK PERSONEL YOK

Bir kısım ihalelerde yüklenicinin sorumluluğunu yerine getirirken işin başında bulundurması gerekli olan teknik personel bildiriminin hiç yapılmadığı, bir kısmında ise 10 günlük sürenin aşılarak bildirildiği, bazı ihalelerde ise yüklenicinin sunması gereken diploma, oda kayıt belgesi gibi belgeleri belediyeye teslim etmediği belirlendi.

Öne Çıkanlar