'SGK ile firmalar arasındaki pazarlık çocukları sağır ediyor'
SGK ile firmalar arasındaki zam pazarlığı biyonik kulak ameliyatı olması gereken 500 çocuğun ameliyatının durmasına neden oldu.
Esra KOÇAK MAYDA
ARTI GERÇEK - Ameliyat edilemediği için sessizliğe mahkum edilmiş 500 çocuk ses arıyor. Bütçe yetersizliği nedeniyle Biyonik kulak ameliyatları durdurulan çocuklar ve aileleri bugün bir basın açıklaması yaparak "çocuklarımıza ses olun" çağrısında bulundu.
Cihazlar için Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) hastanelere ödenen ücrete yapılan 7 bin 500 liralık zam diliminin cihazı temin eden firmalar ile paylaşılmaması ve döviz kurunun yükselmesi, ameliyatların durmasına neden oldu. Bu nedenlerle biyonik kulak ameliyatı için sıra bekleyen 500 çocuk için sessiz günler başladı. Biyonik Kulaklı Çocuklar Derneği’nin düzenlediği basın toplantısında konuşan aileler Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘ameliyatlar aksamadı’ açıklamalarının aksine çocuklarının ameliyatlarının durdurulduğunu söylediler.
"ÇOÇUKLARIMIZ SESE KAVUŞMAYI BEKLİYORLAR"
Toplantıda konuşan Biyonik Kulaklı Çocuklar Derneği Başkanı Hatice Çakır "İşitme kaybı olan çocuklarımızın işitme cihazından verim alınmadığı durumlarda biyonik kulak ameliyatı ile biyonik kulaklık takılmakta ve böylece çocuklarımızın işitme engelini aşılmakta. Ancak yaklaşık 90 gündür bu ameliyatlar yapılamıyor. Çocuklarımız şu anda ameliyat olmayı ve sese kavuşmayı bekliyorlar. Sağlık Bakanımız geçen günlerde ameliyatlarda bir aksama olmadığını söyledi. Ancak bu çocuklar ameliyat olamıyorlar" dedi. Bir buçuk yıl öncesine kadar ikinci biyonik kulak ameliyatının devlet tarafından karşılanmadığını söyleyen Çakır şimdi bunun karşılandığını böylece çocukların çift kulakla duyabildiğini ifade etti.
"BİR DAKİKALIĞINA KULAKLARINI TIKASIN HERKES"
Sağlık Hizmetleri Sendikası Engeliler Komisyonu Başkanı Ayşe Sarı ise bir cihazın erişiminin bu kadar zor olmasını eleştirirken şunları dile getirdi: "Yasal bütün yolları zorlamaya çalışıyoruz. Eğer bu şekilde sesimizi duyuramazsak TBMM önüne kadar gideceğiz. Herkes yalnızca bir dakika kulaklarını tıkasın ve tamamen sessiz kalmanın ne demek olduğunu görsün. Bunun ne kadar zor olduğunu anlasın. O zaman bu çocukları anlar ve hak verirler. Çünkü bu çocuklar hiçbir zaman duymadılar. Şimdi de gelecekteki duyma ihtimalleri ellerinden alınıyor."
FİRMALARLA SGK ARASINDA ZAM PAZARLIĞI
Biyonik Kulaklı Çocuklar Derneği Başkan Yardımcısı Savaş Seyhan "Bayramdan önce yapılan yüzde 25’lik zam hastaneler ve firmalar arasında bir paylaşım sorununa sebebiyet verdi. Firmalar 6 yıldır zam alamadığını söyleyerek yüzde 25 zamdan yüksek bir pay almak istediler. Bu teklifi de hastaneler kabul etmedi ve ilk ameliyatlar bu şekilde durdu" dedi. Bayramdan sonra ise dövizin yükselişiyle firmaların yüzde 25’lik zammın da yetersiz kalacağını söyleyerek hastanelere cihaz vermemeye başladığını belirten Seyhan, bu ameliyatların yalnızca üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinde yapıldığına dikkat çekti. SGK’nın yaptığı zamla birlikte ameliyatların 37 bine kadar çıktığını söyleyen Seyhan, "Şu anda SGK ile firmalar arasında yapılan pazarlık ne aşamada bilmiyoruz, kapalı kapılar arkasında yapılan bu pazarlıklar çocuklarımızın her geçen gün sağırlaşmasına neden oluyor. Biyonik kulak ameliyatı tek kulak için özel hastanelerde 80 bin TL’ye yapılıyor. Tabi buna hastanenin çıkaracağı diğer masraflar dahil değil" dedi.
Özel hastanede yapılan ameliyatların SGK güvencesi içerisine girmediğini söyleyen Dernek Başkanı Çakır, bu nedenle de SGK’nın kendilerine sunduğu cihazın 7 yılda bir yenilenme güvencesinin de ellerinden alındığına dikkat çekti.
Doğuştan duymayan bu çocukların ameliyat edilmemesi durumunda her gün sinir hücrelerinin öldüğünü ve bu nedenle denge sorunları, zihinsel gerilik gibi sorunlar yaşamaya başladıklarını dile getiren Seyhan, "Bu ameliyat yapıldığı takdirde ise belki bir müzisyen, belki bir sporcu, belki bir bilim insanı olacak yani bir mucize olacak. Biz bir mucize için buradayız" dedi.
"BAĞIMLI BİR ÇOCUĞUM OLSUN İSTEMİYORUM"
Zihinsel engelli bir kızı olan Ceren Ercan "Kızım doğuştan ileri derece işitme engelli. Kulak arkası cihazlardan verim alamıyor. Bu nedenle doktorlar 12 aylıkken mutlaka biyonik kulak ameliyatı olması gerektiğini söyledi. Ancak SGK ile firmalar arasındaki fiyat anlaşmazlığı nedeniyle ameliyatlar durdu. Çocuklar için dil gelişiminde kritik dönem 1-1,5 yaş arası. Benim kızım tam bir yaşında. Eğer bu 6 aylık dönemde duyamazsa yaşıtlarından geri kalacak. Belki sağır kalacak. 3 saatlik çok kolay bir ameliyattan bahsediyorum. Bu olmazsa üretemeyen, birilerine bağımlı yaşayan bireyler olacaklar. Bağımlı bir çocuğum olsun istemiyorum. Benim tek isteğim kızım ve tüm çocuklarımız için bu ameliyatların bir an önce başlaması" dedi.
Üç buçuk yaşında Kübra’nın annesi Hanife İpek ise kızının durumunu geç fark ettiklerini söylerken "Cıvıl cıvıl olması gereken çocuğum şu anda sessiz. Bir buçuk senedir bununla mücadele ediyoruz. Çocuğum şu anda çok hırçın, çünkü istediklerini anlatamıyor. Ağlayarak, bağırarak anlatmaya çalışıyor derdini. Ameliyat tarihimiz alınmıştı. 6 aydır bunu bekliyorduk. Ama şimdi bize ameliyat yapamayız diyorlar" diye konuştu.
"FİRMALAR İLE SGK ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIKLAR KIZIMI SAĞIR EDECEK"
İşitme engelli kızı için endişe duyan anne Zehra Yüksel ise şunları söyledi: "Kızım Rabia şu anda 14 aylık ve doğuştan işitme engelli. Biz biyonik kulak ameliyatını duyunca çok umutlandık. Ama şimdi ameliyatların durdurulduğunu söylediler. Tekrar dünya başımıza yıkıldı. Bir gün bile bizim için çok önemli. Devletimizde şu anda her şey var, her imkan var. Ama bu firmalarla arasındaki anlaşmazlıklar çocuklarımızı sağır edecek."