Masterchef Somer Sivrioğlu hakim karşısında: Gizlilik kararı talebi kabul edilmedi

Masterchef Somer Sivrioğlu hakim karşısında: Gizlilik kararı talebi kabul edilmedi
İstinat duvarının çökmesi sonucu bir kişinin ölmesine ilişkin Masterchef'te jürilik yapan şef Somer Sivrioğlu'nun da aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılanmasına devam edildi. Heyet, Sivrioğlu hakkındaki tutuklama ve adli kontrol talebini reddetti.

Artı Gerçek - "Bilinçli taksirle bir veya birden fazla kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları istenen ve aralarında Masterchef'te jürilik yapan ünlü şef Somer Sivrioğlu'nun da bulunduğu yedi kişi hakim karşısına çıktı. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Sivrioğlu hakkındaki tutuklama ve adli kontrol talebini, kaçma ve delilleri yok etme değiştirme ve gizleme şüphesi oluşmadığı gerekçesiyle reddetti.

Beşiktaş'ta, restoranının önündeki istinat duvarının çökmesi sonucu bir kişinin ölmesi ve bir kişinin de yaralanmasına ilişkin Masterchef programının ünlü şefi Somer Sivrioğlu'nun da aralarında bulunduğu yedi sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Somer Sivrioğlu ve Kadri Berk Cemal ile tarafların avukatları katıldı.

İBB DE KUSURLU BULUNDU

Mahkeme başkanı bilirkişi raporunda, mülk ve restoran sahipleri ile denetim eksikliği nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) de kusurlu olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Somer Sivrioğlu'nun avukatları Şeyda Yıldırım ve Kübranur Aslan'ın dosyada gizlilik kararı verilerek duruşmaların kapalı yapılması yönündeki talebi mahkemece kabul edilmedi.

Duruşmada savunma yapan Somer Sivrioğlu, ortağı Kadri Berk Cemal ile devraldıkları restoranı çok az tadilat yaptıktan sonra açtıklarını söyledi.

Sidney'de yaşadığını, Türkiye'ye program nedeniyle geldiğini belirten Sivrioğlu, "18 Mayıs'ta yurt dışından Türkiye'ye geldim, 3 gün sonra olay yaşandı. Dışarıdan bakıldığında istinat duvarının tehlikeli olduğu anlaşılmıyordu. İstinat duvarının bizim sorumluluğumuz arasında olduğunu tahmin edemedim. Restoranla duvar arasında bir metre mesafe farkı olduğundan istinat duvarının sorumluluğunun belediyeye ait olduğunu düşündüm. Tehlikeli olduğunu bilseydim ben zaten kiralamazdım" ifadelerini kullandı.

Sanık Kadri Berk Cemal, Aralık 2021'de alt kiralama aşamasındayken restoranın çevresinin durumuna ilişkin inceleme yaptırmadıklarını söyledi.

İstinat duvarının dışarıdan incelendiğinde tehlike arz etmeyecek şekilde göründüğünü, aksi durumda önlemleri alacaklarını savunan Cemal, Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları tarafından ortaya konan haritaya göre, istinat duvarının İBB'nin sorumluluğunda olduğunu kaydetti.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Burhan Köroğlu, maktul Ahmad Muhammed Salem Lubbad ve beraberindeki 4 kişiyle yürürken restoranın duvarının patlar gibi yıkıldığını, duvara yakın olan maktulün üzerine çok fazla taş düştüğünü anlattı.

Müşteki avukatı Nisa Serin, sanık Sivrioğlu'nun yurt dışında yaşadığını yalnızca belirli zamanlarda Türkiye'ye geldiğini belirterek, sanığın tutuklanmasını veya yurt dışı çıkış yasağı konulmasını talep etti.

TUTUKLAMA VE ADLİ KONTROL TALEBİNE RET

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Sivrioğlu hakkındaki tutuklama ve adli kontrol talebini, kaçma ve delilleri yok etme değiştirme ve gizleme şüphesi oluşmadığı gerekçesiyle reddetti.

Sanık Kazım Evirgen hakkında zorla getirme kararı çıkaran heyet, Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları'na yazı yazarak, restoran ve istinat duvarı sınırını gösteren haritanın mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 21 Mayıs 2022'de Etiler Mahallesi Nispetiye Caddesi'nde bir restoranın önündeki istinat duvarının çöktüğü anlatılıyor.

Çökme nedeniyle bir kişinin yaralandığı, bir kişinin ise öldüğü belirtilen iddianamede, sanıkların bahçe duvarının çökmesiyle kişilerin ölümünü veya yaralanmasını öngörebilecek durumda olmalarına rağmen ruhsatlandırma, bakım, tadilat, onarım veya güçlendirme işlemlerini yaptırmadan duvarı kullanmaya devam ettikleri aktarılıyor.

İddianamede, sanıkların dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareketleri sonucu müşteki Baha Eddin Ali Hafez Shanableh'in yaralanmasına, Ahmad Muhammed Salem Lubbad'ın ise ölümüne neden oldukları kaydedilerek, sanıklar Somer Sivrioğlu, Sakine Öçal, Gülay Kula, Sevinç Kula, Mehmet Levent Kula, Kazım Evirgen ve Kadri Berk Cemal'in "bilinçli taksirle bir veya birden fazla kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. (AA)

Öne Çıkanlar