Sümela Manastırı, 15 Ağustos ayinine ev sahipliği yapacak
Sümela Manastırı, Yeniden Refah Partisi ve İYİ Parti'nin hedef göstermesine rağmen, 15 Ağustos ayinine hazırlanıyor. Ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetecek.

Artı Gerçek - Trabzon'daki Sümela Manastırı, bugün Meryem Ana Yortusu için düzenlenecek ayine 10'uncu kez ev sahipliği yapacak. Hıristiyan inancında Meryem'in göğe yükseliş günü olarak kutsal sayılan 15 Ağustos'taki ayini, Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetecek.
100'ÜN ÜZERİNDE DİN GÖREVLİSİ GELECEK
Sümela Manastırı'ndaki ayine Patrik Bartholomeos’un yanı sıra Rusya, Yunanistan ve Gürcistan’dan gelecek 100’ün üzerinde Ortodoks din görevlisi katılacak. Ayin nedeniyle Maçka’dan manastır yoluna araç geçişlerine izin verilmeyecek; Sümela’ya da ayine geleceklerin dışında saat 13.00’da kadar ziyaretçi kabul edilmeyecek.
88 YIL SONRAKİ İLK AYİN 2010'DA DÜZENLENMİŞTİ
Sümela Manastırı, Hıristiyanların Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü olarak kabul ettiği 15 Ağustos'ta 88 yıl aradan sonra ilk kez 2010 yılında ayine sahne olmuştu. Bu ayini de Patrik Bartholomeos yönetti. Manastır 2015'te restorasyona girmiş, bu sürecin tamamlanması sonrasında da her sene ayine izin verilmişti.
Ancak bu sene, mayıs seçimleri öncesinde sürpriz bir kararla Cumhur İttifakı'na destek vererek AKP listelerinden Meclis'e giren Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, ayini hedef göstermişti. Bekin, Hıristiyanların yüzlerce yıllık geleneği olan 15 Ağustos ayininin "Trabzon'un fethinin 562. yıl dönümüne denk getirildiğini" iddia etmişti. YRP vekili, Patrik Bartholomeos'un 'ekümenik' sıfatını kullanmasının da, "Lozan Anlaşması'nın ihlali" olduğunu ileri sürmüştü.
İYİ PARTİ DE 'İPTAL' KERVANINA KATILDI...
Bekin'in ardından, İYİ Parti'nin de ayinin iptal edilmesi çağrısı yapması dikkat çekmişti. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "Yetkili makamlara sözlü olarak da ilettiğimiz bu tespit ve kaygılarımızı kamuoyu ile paylaşırken, 15 Ağustos’taki ayinin derhal İPTAL edilmesi çağrısında bulunuyoruz" sözleriyle ayini hedef göstermişti.
Sümela'daki ayinin hedef gösterilmesine Patrik Bartholomeos'tan tepki gelmişti. Fener Rum Patriği, geçen cuma günü kendilerine henüz ayin için yazılı izin verilmediğini açıklayıp, "Neden izin vermiyorlar? Bunlar öyle basit şeyler ki.... Kendi inancımıza göre, dinimize göre birkaç saatliğine gidip dua edeceğiz ve evlerimize döneceğimiz. Bir gün bile değil, sadece birkaç saatliğine" ifadelerini kullanmıştı.
BARTHOLOMEOS DÜN TEŞEKKÜR ETMİŞTİ
Bartholomeos, Sümela'daki ayine izin verilmesinin ardından dün Trabzon'dali Santa Maria Kilisesi'nde katıldığı akşam ayininde ise "Trabzon ve Sümela’ya gelmemize müsaade eden ve ilgili izni veren makamlara da huzurlarınızda dünya Ortodoks müminleri adına yeniden teşekkür etmek isteriz" demişti. (HABER MERKEZİ)
Patrik Bartholomeos, Meryem Ana Yortusu öncesi akşam ayinine katıldı
Yeniden Refah Partisi'nin ardından İYİ Parti de Sümela ayinini hedef gösterdi
Sümela'da Meryem Ana Yortusu ayini 15 Ağustos'ta
Patrik Bartholomeos'tan Yeniden Refah vekiline Sümela tepkisi: Lozan başka şeyler de söylüyor