Suriyeli aile: Bebeğimiz önce 'kimliksiz' diye tedavi edilmedi sonra randevu engeline takıldı
Müzeyyen YÜCE
İSTANBUL - Suriye'deki savaş ortamı nedeniyle 11 yıl önce Türkiye’ye gelerek Mersin’e yerleşen Bilo ailesinin 5’inci çocuğu olarak 6 ay önce dünyaya gelen Sümeyye, 10 gün önce rahatsızlandı.
Bebeğin kafasında ceviz büyüklüğünde yaralar çıkmaya başladığını fark eden anne Şirin Şih Bilo, kızını Mersin Şehir Hastanesi’ne götürdü. Ancak bebek, nüfus cüzdanı olmadığı gerekçesiyle acil serviste muayene edilemedi.
İstanbul’daki özel bir hastanede doğum yapan ve hastanenin verdiği doğum belgesinin eksik düzenlenmesi nedeniyle bebeklerine altı aydır kimlik çıkartamayan aile, yeniden hastane ile iletişime geçerek doğum belgesinin düzeltilmesini talep etti.
‘HASTANE EKSİK BELGE DÜZENLEDİ, 6 AYDIR KİMLİK ÇIKARAMADILAR’
Ailenin ifadelerine göre hastane bu kez de ‘geçici koruma statüsü’ kapsamında Mersin’de yaşayan aileye ikametlerini İstanbul’a almaları durumunda doğum belgesini düzeltebileceklerini söyledi.
Bu noktada devreye giren avukat Jiyan Tosun, hastane ile iletişime geçerek doğum belgesinin düzeltilmesini sağladı. Ancak sorunlar bulunla da bitmedi.
Doğum belgesiyle Mersin İl Göç İdaresi’ne giderek geçici kimlik belgesini çıkartan aile, yeniden Mersin Şehir Hastanesi acil servisine başvurdu. Ancak bu sefer de bebek hafta içi randevu alınarak polikliniğe yönlendirildi.
Tedavi olamadan geçen süreçte bebeğin başında çıkan yaralar vücuduna yayıldı; hatta Sümeyye’nin iki yaşındaki ablası Şirin’de de benzer yaralar çıktı.
‘ÖNCE KİMLİK ŞİMDİ RANDEVU BEKLİYORUZ’
Yeğenleri için endişeli olduğunu, bir an önce tedavi edilmeleri gerektiğini ifade eden teyze Sümeyye Bilo, yaşadıkları süreci, “Kardeşim ziyarete geldiği İstanbul’da yeğenimi özel bir hastanede dünyaya getirdi. Hastaneden verilen doğum belgesinde annenin T.C kimlik numarası yazmadığı için çocuğa kimlik çıkartmadık. Bu süreçte hastane ile defalarca iletişime geçmemize rağmen bize “ikametinizi İstanbul’a alın, öyle düzeltelim doğum belgesini dediler. Ancak aile geçici koruma statüsü kapsamında Mersin’de yaşıyor. Sonra devreye avukat olan bir yakınımız girdi ve hastane ile yaptığı görüşmede doğum belgesinin düzeltilmesini sağladı. Bugün doğum belgesini alır almaz, geçici kimlik belgesini çıkartıp tekrar hastaneye başvurduk. Ancak acil serviste görev yapan doktor müdahalede bile bulunmadan hafta içi bir güne randevu alarak yeniden gelmelerini söyledi. Bu yaralar ciddi mi değil mi hiç bilmiyoruz. Bu yüzden de endişeliyiz. Bu süreçte aile hekimliğine de başvurduk ama kimlik olmadığı için onlar da bir işlem yapmadı. Şimdi araya hafta sonu girdi. Randevu almaya çalışıyoruz ancak uygun randevu görünmüyor. Randevu bulana kadar ne yapacağız. Çocuklar yaralar nedeniyle acı çekiyor, sürekli ağlıyor” sözleriyle anlattı.
‘BAŞLARINA BİR ŞEY GELİNCE Mİ MÜDAHALE EDİLECEK’
Teyze Bilo, yeğeninin önce kimliksiz olduğu için, şimdi de randevu bulamadıkları için tedavi olmayı beklediğini söyleyerek yetkilere seslendi ve ekledi:
“Yeğenimin kafasında çıkan yaralar vücuduna yayılmış durumda. Aynı zamanda iki yaşındaki ablasına da bulaştı. Çocuğun yüzünde yaralar çıkmaya başladı. Çok endişeliyiz. Bir an önce tedavi olması gerekiyor. Ailesinin durumu kötü. Çevrelerinde sadece şehir hastanesi var. Bu süreçte aramadığımız yer kalmadı ancak sonuç alamadık. O çocukların başına bir şey geldiği zaman mı müdahale edilecek. Lütfen bir an önce tedavi edilsinler. Hastalığı ne ise bilelim. Korkuyoruz.” (HABER MERKEZİ)
'Onaylı randevu' dönemi: MHRS şikayetleri bir haftada yüzde 165 arttı
Diyarbakır'da 'onaylı randevu' sisteminde onaylayacak randevu bulunamıyor
Bilinçsiz antidepresan kullanımı arttı: Devlette randevu bulunamıyor, özele maddi güç yetmiyor