TGS: Gazetecileri öldürmekle başlayan süreç sürüyor'

6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü. Bugüne kadar 66 gazeteci öldürüldü. TGS gazetecileri öldürmekle başlayan sürecin gözaltı ve tutuklamalarla sürdüğünü belirtti.

TGS: Gazetecileri öldürmekle başlayan süreç sürüyor'

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK- Gazeteci Hasan Fehmi Bey’in 6 Nisan 1909 gecesi öldürülmesini Türkiye'deki basın örgütleri Öldürülen Gazeteciler Günü olarak anmaya başladı. Öldürülen Gazeteciler Günü nedeniyle Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral bir açıklama yaptı.

66 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Öldürülen Gazeteciler Günü’ne ilişkin konuşan Oral, 6 Nisan’da gazeteci Hasan Fehmi Bey’in öldürülmesiyle gazetecililere yönelik faili meçhul cinayetlerin başladığını, bu cinayetlerin hızını kesmeyerek günümüze kadar ulaştığını söyledi. Oral, Hasan Fehmi Bey’in öldürülmesinden ünümüze Türkiye'de 66 gazetecinin faili meçhul biçimde katledildiğini belirtti.

"GAZETECİLERİ ÖLDÜRMEKLE BAŞLAYAN SÜREÇ DEVAM EDİYOR"

Gazetecileri öldürmekle başlayan baskıların, günümüzde farklı yöntemlerle devam ettiğini ifade eden Oral, "15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilmek istenen darbe sonrasında çıkarılan KHK'ler ve OHAL, basının sesini kısmada hükümetin en önemli argümanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu susturma politikaları yetmezmiş gibi bir de ülkenin en büyük medya grubu, hükümetin teşvikiyle el değiştirmektedir. Bu satış da medyayı tek sesli hale getirme projesinin bir devamıdır. Daha birkaç gün önce bazı basın yayın organlarına ve matbaalara kayyım atanması ise bu zincirin son halkasını oluşturmaktadır" dedi.

"GAZETECİLER GÖZALTINA ALINIP TUTUKLANIYOR"

Gazetecilerin sürekli olarak gözaltılar ve tutuklamalar ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Oral, şunları söyledi: "Meslektaşlarımız tutuklamalar, on yıllarla karşılığını bulan hüküm tehditleri ile sindirilmek isteniyor. Bu karanlık, faili meçhul cinayetler tarihi ve hukuki baskılar, Türkiye'de gazeteciliği günümüzün en tehlikeli mesleklerinden biri haline getiriyor. Ancak bizler yılmayacağız. Halkın haber alma hakkı ve düşünceyi ifade etme özgürlüğünü sonuna kadar savunacağız. Gazetecinin görevi, idareye karşı halkın haklarını savunmak, sesi çıkmayanın yerine bağırmaktır. Bu düşünceyle, halk için mücadele ederken katledilen meslektaşlarımızı anıyor, türlü baskılara rağmen halkın çıkarlarını savunmaya devam edeceğimizi ifade ediyoruz."

diyarbakır uğur mumcu musa anter Remzi Budancir