TKDF raporu: 10 ayda 317 kadın katledildi
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun (TKDF) raporuna göre, ekim ayında 27 kadın, 2025’in ilk 10 ayında ise 317 kadın erkekler tarafından katledildi.
Artı Gerçek- Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, 'Ekim 2025 Kadın Cinayetleri Raporu'nu yayımladı. Raporda, 1 Ekim-31 Ekim tarihleri arasında 27 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, bu kadınlardan 22'sinin cinayete kurban gittiği 5’inin ölümünün ise şüpheli olduğu kaydedildi.
10 AYDA 241 KADIN CİNAYETİ, 76 ŞÜPHELİ ÖLÜM
Raporda, 2025’in ilk 10 ayında ise 317 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, bunların 241’inin kadın cinayeti, 76’sının ise şüpheli ölüm olarak kaydedildiği açıklandı. Raporda, öldürülen kadınların medeni durumlarına bakıldığında, 12'sinin evli, 6'sının bekar, 6'sının boşanmış olduğu belirtildi.
Yaş aralığına bakıldığında, katledilen en genç kadının 17 yaşında, yaşça en büyük kadının ise 69 yaşında olduğu tespit edildi. 36-50 yaş aralığındaki kadınların ise yüzde 48 ile en yüksek orana sahip olduğu bildirildi.
KADINLARIN YÜZDE 63.5'İ EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ
Kadınların en çok aile içindeki erkekler tarafından öldürüldüğü tespit edildi. Olayların yüze 63.5'i kadınların kendi evlerinde gerçekleştiği; en yaygın öldürülme yönteminin ise ateşli silahlar olduğu kaydedildi.
En çok vaka İstanbul, Diyarbakır, İzmir, Adana ve Antalya illerinde görüldü.
FAİLLER: KADINLARIN BOŞANDIĞI VEYA BOŞANMA AŞAMASINDA OLDUĞU ERKEKLER
Raporda, şu ifadelere yer verildi:
"Cinayetlerin faillerine baktığımızda, kadınların 9'unun aile içindeki erkekler tarafından öldürüldüğü görülmektedir. Bu dönemde 6 kadın boşandığı veya boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından öldürülmüştür. Bunun yanı sıra, 5 kadın ayrılmak istediği erkek, 1 kadın kızının bağlantılı olduğu erkek ve 1 kadın da tanıdığı bir erkek tarafından katledilmiştir.
Öldürülme yöntemleri incelendiğinde, en yaygın yöntemin ateşli silahlar olduğu ortaya çıkmaktadır. Cinayetlerin 16'sında ateşli silah kullanılmış, 6 kadın kesici aletlerle, 1 kadın yüksekten düşerek ve 1 kadın boğularak katledilmiştir.
Cinayetlerin gerçekleştiği mekanlara bakıldığında, kadınların büyük bir kısmının kendi evlerinde ya da yaşadıkları alanlarda öldürüldüğü görülmektedir. 17 kadın yaşadığı alanda, 7 kadın kamusal alanlarda, 2 kadın ormanlık alanlarda ve 1 kadın işyerinde öldürülmüştür."
Bursa’da kadın cinayeti: Arzu Khalılova birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldüKadın
DEM Parti'den 25 Kasım programı: Eşitlik ve özgürlük için bir aradayızPolitika
Rojin Kabaiş için eylem... Hatimoğulları: Şüpheli kadın ölümü yoktur, araştırılmamış kadın cinayeti vardırKadın