TTB Başkanı Fincancı'nın davası yarın: Uçakla İstanbul'a getirilmesi talep edildi
TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, yarın İstanbul'da hakim karşısına çıkacak. Sincan Cezaevi'nde tutulan Fincancı'nın İstanbul’a uçakla getirilmesi için talepte bulunuldu. Türkiye'den ve dünyadan çok sayıda hak savunucusu duruşmayı takip edecek.
Artı Gerçek - "Terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, yarın İstanbul 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak. Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutulan Fincancı hakkında, 7 yıl 6 ay hapis cezası isteniyor.
ULUSLARARASI KURUMLAR İSTANBUL’DA
Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildikten sonra yetkisizlik kararıyla İstanbul’a gönderilen iddianame kapsamında yargılanacak olan Fincancı'nın duruşmasını Türkiye'den ve dünyadan çok hak savunucu örgütün temsilcisi takip edecek. Duruşmaya Avrupa Hekimler Daimi Komitesi (CPME), İnsan Hakları İçin Hekimler, İşkence Mağdurları için Uluslararası Rehabilitasyon Merkezi (IRCT) gibi 20’yi aşkın uluslararası hekim ve insan hakları örgütünden temsilciler ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, çok sayıda baro başkanı ve temsilcileri, TTB, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ile İnsan Hakları Derneği (İHD) avukatları katılacak.
FİNCANCI’NIN UÇAKLA GETİRİLMESİ TALEBİ
Fincancı’nın Ankara’dan İstanbul’a uçakla getirilmesi için talepte bulunduklarını belirten MA'ya konuşan TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, “Kara yoluyla gelmesi uygun olmaz, sağlık raporlarıyla birlikte başvuruda bulunduk. Henüz dönüş olmadı ancak kabul edeceklerini umuyoruz” dedi.
THİV VE İHD'DEN ORTAK AÇIKLAMA
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD), 8 haftadır tutuklu bulunan Fincancı'nın duruşması öncesi ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “İyi hekimliğe, bilime, insan hakları, hukuk ve demokrasi değerlerine sahip çıkmanın tam da zamanıdır” denildi.
Açıklamada, Şebnem Korur Fincancı’nın uzmanlık alanına ilişkin kendisine yöneltilen bir soruya, bir bilim insanı ve insan hakları savunucusu olarak verdiği yanıtın soruşturma gerekçesi yapılması eleştirilerek, "Türkiye’nin de imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’nde açıkça belirtildiği gibi sürdürdüğü insan hakları savunuculuğu faaliyetleri nedeniyle, her türlü karalama, damgalama, keyfi soruşturma ve yargılamalara karşı bizzat kamu gücü tarafından korunması gerekirken ağır bir yargısal tacize maruz bırakıldı” denildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Şebnem Korur Fincancı, hiçbir şekilde yalnız olmadı ve yalnız değildir. İlk günden itibaren gerek ülke içinde ve gerekse ülke dışında, hukuksuzluğun giderilmesi ve sevgili Şebnem’in bir an önce özgürlüğüne kavuşması amacıyla umut ve heyecan verici muazzam bir dayanışma ortamı oluştu. Dayanışmanın onarıcı, değiştirici ve dönüştürücü gücüne inanıyoruz. Şimdi bu dayanışma ortamını daha da büyütmenin zamanıdır. Yani iyi hekimliğe, bilime, insan hakları, hukuk ve demokrasi değerlerine sahip çıkmanın tam da zamanıdır.”
NE OLMUŞTU?
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yürütülen askeri harekatlarda kimyasal silah kullanıldığına dair görüntülerin araştırılması gerektiğini söyleyen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, bu ifadelerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından hedef gösterilmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Fincancı hakkında soruşturma başlatmıştı. Başsavcılığın, "terör örgütü propagandası yapmak" ve "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" iddialarıyla açtığı soruşturma kapsamında Fincancı gözaltına alınmış ve ertesi gün de tutuklanmıştı. (HABER MERKEZİ)
Fincancı'ya 1 ayda iddianame hazırlayan savcı IŞİD emirinin dosyasını 9 ay bekletti
Fincancı’dan mektup: Adli tıp uzmanı olarak değerlendirme yaptım
Fincancı’nın avukatı Eyüpoğlu: İddianame sevk yazısıyla birebir aynı, süreç uzatılmak isteniyor
Fincancı'dan hapishane günlükleri: Tutuklandığı gün yaşadıklarını yazdı