TÜBİTAK ile işbirliği donduruldu

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi, bilim insanlarının tasfiyesini eleştirdi.

TÜBİTAK ile işbirliği donduruldu

HABER MERKEZİ- Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi, TÜBİTAK’ın ‘bilim insanlarının siyasi tasfiyesine’ dikkat çekerek oybirliğiyle ilişkileri dondurma kararını aldı. Merkez, Fransız hükümetine de Türkiye hükümetine uyarıda bulunması çağrısı yaptı.

BirGün'den Serbay Mansuroğlu'nun haberine göre, Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nin (CNRS) 24-25 Nisan 2017 tarihlerindeki bilimsel konseyinde yapılan oylamaların üçünden ikisi Türkiye'ye ilişkindi. İlki Pınar Selek davasıydı. Araştırma Merkezi, Pınar Selek’in defalarca bozulan mahkeme kararlarına rağmen yargı tarafından taciz boyutuna varan yargılamalarla karşı karşıya kaldığını belirttti. Pınar Selek ile dayanışma vurgusu yapan CNRS, "Pınar Selek'in maruz kaldığı baskı meslektaşlarının maruz kaldığı baskının sembolüdür" dedi. Fransız hükümetinden Türkiye hükümetine uyarıda bulunması da talep edildi.

İkinci oylamada ise TÜBİTAK’ın (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu) akademisyenlere yönelik tasfiyesiydi. Bilimsel Konsey, TÜBİTAK’ın özellikle 24 Mart 2017 tarihinde tüm bilimsel dergilere gönderdiği genelge ile Türk bilim insanlarına yönelik bir siyasi temizliğe giriştiğini belirtti. Konsey, TÜBİTAK’ın bu uygulamaları göz önüne alınarak, CNRS’ten TÜBİTAK’la olan işbirliği anlaşmalarını gözden geçirmesini talep etti. Öneri oybirliği ile kabul edildi.

TÜBİTAK'IN SON PROJELERİ
Fransız bilim insanlarının ‘siyasi tasfiye yapılıyor’ diyerek işbirliğini dondurduğu TÜBİTAK son dönemde kamuoyunun dikkatini çeken proje ve yarışmalarla gündeme gelmişti. O projelerden bazıları şöyleydi:
- Cuma namazının sosyalleşmeye ve toplumsallaşmaya etkisi-Şarkikaraağaç ilçesi örneği.
- Tebessüm ve selamın temiz dünyalara etkisinin araştırılması.
- EKG önlüğü ile mahremiyeti korumak.
- Milli karakterlerin çocuk ve gençlerin oyun ve kırtasiye objelerine yerleştirilmesi ile rol model alınmasını sağlamak.

tubitak tasfiye işbirliği bilim insanları