Tutuklanan gazeteci Arslan: Resmen ‘torpille’ cezaevine girdim
Tutuklu gazeteci Fırat Can Arslan, cezaevinde hakikati yazmaya devam edeceğini belirtti. Arslan, ‘Götürüldüğüm dört cezaevi de beni kabul etmedi. Polis-asker kavganın eşiğine geldi. Resmen ‘torpille’ cezaevine girdim’ dedi.
Artı Gerçek - Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Fırat Can Arslan ve Delal Akyüz ile T24 editörü Sibel Yükler, bianet editörü Evrim Kepenek ve gazeteci Evrim Deniz, Diyarbakır’da gazetecilerin soruşturmasını yürüten savcı ile evli olduğu davanın üye hakiminin Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararıyla görev yerlerinin değiştirildiğine dair haberi sosyal medyada paylaştıkları gerekçesiyle 25 Temmuz’da gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen gazetecilerden muhabirimiz Arslan, “Kamu görevlisini hedef göstermek” iddiasıyla tutuklanırken, dört gazeteci ise adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı.
Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan muhabirimiz Fırat Can Arslan, avukatı aracılığı ile gönderdiği mesajda, ilk olarak Sincan Cezaevi kampüsünde bulunan ve adli tutukluların kaldığı 1 ve 2 Nolu L Tipi Cezaevine götürüldüğünü, bu durumun polis ile jandarma arasında krize yol açtığını söyledi. Arslan daha sonra savcılığın kararı ile Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne konulduğunu belirtti.
‘BAĞIMSIZ YARGI TECELLİ EDİVERDİ’
Arslan, gönderdiği mesajda, “Paylaşımda kişisel yorum yok. Hedef gösterme yok. Velhasıl, tweeti atan ben ve RT’leyen diğer gazeteciler ile birlikte savcılığa sevk edilene kadar serbest bırakılacağımı düşünüyordum ki savcının tutuklama talebiyle sevk etmesiyle bağımsız yargı tecelli ediverdi. O an anladım; evli savcı-hakim çiftimizin ricası üzerine açılan soruşturma ile birlikte tutuklanmak isteniyorum. Öyle de oldu” dedi.
Arslan, cezaevine götürüldüğü esnada yaşadıklarına dair de paylaşımda bulundu. Tutuklanma müzakeresinde Sincan 2 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi yazıldığını ve bu nedenle polis tarafından oraya götürüldüğünü ancak cezaevinin TMK-6’ya rağmen, “Terör suçlarını almıyoruz” dediğini ve bu nedenle polis tarafından 1 Nolu L Tipi’ne götürüldüğünü söyledi. Arslan, burada da aynı nedenden ötürü alınmadığını ve götürüldüğü Sincan 1 ve 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nin de aynı sebepten alınmadığını paylaştı.
‘HARARETLİ TARTIŞMALAR KAVGANIN EŞİĞİNE GELDİ’
Arslan, polislerin bu durum nedeniyle cezaevi idareleri ile tartıştığını, “Kimse almıyorsa ben bu adamı dışarda bırakıp gidiyorum!” dediğini aktardı. Daha sonra tekrardan Sincan 2 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürüldüğünü ancak kabul edilmeyince polis ve jandarmanın karşı karşıya geldiğini belirten Arslan, “Hararetli tartışmalar kavganın eşiğine geldi. TEM’ciler beni cezaevine koymak için araya ‘adam’ koydu. Resmen ‘torpille’ cezaevine girdim. Daha sonra emniyet ve TSK arasında yeni bir krize yol açmadan Sincan 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne konuldum” diye kaydetti.
‘TECRİT UYGULAMASINA KARAR VERİLDİ’
Arslan, krizin cezaevinde de sürdüğünü ve TMK-6’dan dolayı herhangi bir koğuşa konulmadığını paylaştı. Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Nihayetinde o ‘mantıklı’ karar alındı ve tek bir mahkum ile dahi hiçbir şekilde iletişim kuramayacağım, ortak etkinliklere dahil edilemeyeceğim tek kişilik bir tecrit uygulamasına karar verildi. Bir de ‘Ne yapalım; seni IŞİD’liler ile aynı koğuşa koymadık’ gibi bir şefkat gösterisi ile.”
‘HAKİKATİ YAZMAYA DEVAM EDECEĞİM’
Kimse ile bir iletişim kuramadığını dile getiren Arslan, “Dört gündür tek kanallı ya magazin ya da dini programların olduğu bir radyo ile dışarı ile bağlantı kurmaya çalışıyorum. Ancak gazeteciliğe dair her şeyin suç olduğu bu ülkede, ‘Özgür Basın susturulamayacak’ şiarını burada da yükseltmeye, hakikati yazmaya devam edeceğimi bilinmesini istiyorum” dedi.(MA)
Gazeteci Fırat Can Arslan tek kişilik hücreye konuldu
'Siyasette, kamuoyunda yeterli tepki yok'
Gazeteci Fırat Can Arslan tutuklandı
Gazetecilerin gözaltı gerekçesi: Savcı ve hakimin tayin haberini paylaşmak