'Tutuklanmalar keyfi, gerekçeler muğlak'
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, Cumhuriyet Davası özelinden Türkiye'deki basın özgürlüğünü değerlendirdi.
HABER MERKEZİ- Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek' iddiasıyla yargılanan Cumhuriyet yönetici, yazar, muhabir ve avukatların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki davasına Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muižnieks müdahil odu.
SERBEST BIRAKILMALILAR
AİHM'e Türkiye'deki gazetecilerin serbest bırakılması gerektiği görüşünü sunan Komiser Muižnieks, darbe girişimi sonrası birçok gazetecinin ifade özgürlüğünü kullandığı için terör suçlamasına maruz kaldığını hatırlatarak, tutuklama gerekçelerinin keyfi ve muğlak olduğunu söyledi. Muižnieks, mahkemeye sunduğu ihlal iddiasını 6 gerekçeye dayandırdı.
O GEREKÇELER
Cumhuriyet'in haberine göre o gerekçeler şöyle:
- Devletin güvenliği ve terör ile ilgili ceza hükümleri; şiddeti teşvik etmeyen açıklamalara karşın terör propagandası ve terör örgütüne destek gibi çok geniş yorumlamaya, keyfi uygulamalara açık ve muğlak. Birçok gazeteci, darbe girişimi sonrasında, meşru ifade özgürlüğünü kullandığı için terör suçlaması ile karşı karşıya kaldı.
- Bu ciddi iddialarla gazetecileri tutuklamak ve soruşturmak, meşru gazetecilik faaliyetinden uzaklaştırıyor ve otosansüre neden oluyor.
- Mahkemelerin tutuklama gerekçeleri mantıklı açıklamadan ve inandırıcı kanıtlardan yoksun; asıl gerekçelere veya şüphelinin bireysel durumuna değinmiyor. Katalog suçlarda bu uygulama artıyor.
-OHAL tedbirleri, tutukluluk halinin incelenmesi hakkını önemli ölçüde azalttı. * Gazetecilerin yanı sıra; insan hakları savunucuları, akademisyenler ve milletvekillerine yönelik kararlar, ceza kanunları ve yönetmeliklerin muhalif görüşleri susturmak için kullanıldığını gösteriyor.
- Türk yargısının erozyona uğramış bağımsızlık ve tarafsızlığı ile ifade özgürlüğünü ayakta tutmak her zamankinden daha zor. Bu çerçevede, Türkiye’de hüküm olmaksızın gazetecileri tutuklamak sözleşmedeki herhangi bir yasal hedef ile bağdaşmamaktadır.