Tutuklu Kürt gazetecilerle görüşmeye polis engeli

Ankara Emniyeti'nin görüşlerin “örgütsel nitelik” taşıyacağı iddiasıyla, tutuklu gazetecilerin ziyaret için verdiği isimlerle görüşmeleri engelleniyor.

Tutuklu Kürt gazetecilerle görüşmeye polis engeli

Artı Gerçek- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 29 Ekim’de tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, muhabirler Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Salman Güzelyüz, Emrullah Acar, Hakan Yalçın ve Deniz Nazlım ile JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer’in, ziyaret için dilekçeyle yaptığı başvurular reddediliyor.

GAZETECİLERİN GÖRÜŞMESİ 'SAKINCALI' BULUNDU

Ziyaret için yapılan başvuruların “sakıncalı” gerekçesiyle reddedilmesine karşı tutuklu gazetecilerin Ankara Batı İnfaz Hakimliği’ne yaptığı itirazlar da sonuçsuz kaldı. Ankara Emniyeti, MA muhabiri Ceylan Şahinli için görüş başvurusunda bulunan meslektaşı Yüsra Batıhan’ın Mezopotamya Ajansı’nda çalışmasını “sakıncalı” bularak engelledi.

ANKARA EMNİYETİ: 'ÖRGÜTSEL NİTELİK' OLABİLİR

Ankara Emniyeti’nin İnfaz Hakimliği’ne gönderdiği araştırma tutanağında, şube müdürlükleri tarafından herhangi bir bilgi veya belgeye ulaşılmadığı belirtilmesine rağmen Batıhan’ın Mezopotamya Ajansı’nda çalışmasını gerekçe olarak gösterdi. Araştırma tutanağında şu ifadelere yer verildi: “İstihbarı kaydı bulunan şahısla yapılacak görüşmenin ‘örgütsel nitelik’ olabileceğinin değerlendirildiği, görüşme yapılıp yapılmayacağı hususun tarafınızca değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.”

GEREKÇE: CEZAEVLERİNDEKİ İHLALLERE DAİR HABER YAPMAK

Öte yandan Sincan 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu İdare ve Gözlem Kurulu da, MA muhabiri Hakan Yalçın’ın ziyaret başvurusunun reddedilmesine, cezaevinde yaşanılan ihlallere dair yapılan haberleri gerekçe gösterdi. İdare ve Gözlem Kurulu, gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlü bulunan şahıslarla ilgili haberler yaptığı, ‘örgüte’ müzahir kitlelere yönelik ajitasyon, propaganda malzemesi olarak servis edilmesinde rol oynadığı şeklinde bilgilerin elde ettiği anlaşılmıştır.”

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz ekim ayında Ankara merkezli soruşturma kapsamında Kürt gazetecilere ev baskınları yapılmış, "Terör Örgütüne Üye Olma" suçlamasıyla MA ve JİNNEWS'te çalışan 11 gazeteci gözaltına alınmıştı.

MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, muhabirler Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Deniz Nazlım, Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Emrullah Acar ile JINNEWS muhabirleri Öznur Değer ve Habibe Eren, 29 Ekim’de çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. (HABER MERKEZİ)