Uluslararası Af Örgütü: Facebook ve diğer şirketler devlet sansürünün aracı olma tehlikesi taşıyor

Uluslararası Af Örgütü: Facebook ve diğer şirketler devlet sansürünün aracı olma tehlikesi taşıyor
Uluslararası Af Örgütü sosyal medyaya düzenlemeler getiren yeni yasa hakkında açıklamalarda bulundu.

Facebook’un sosyal medyaya sert düzenlemeler getiren yeni yasa gereğince Türkiye’ye temsilci atayacağını duyurması üzerine Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanyacısı Milena Buyum açıklamalarda bulundu. Buyum, yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

"Son haftalarda şirketlerin birer birer, muhalefeti susturacak olan bu aşırı sert yeni yasaya boyun eğdiğini gördük. Facebook’un yanı sıra Google’ın, Youtube’un ve diğerlerinin kararı, bu şirketleri devlet sansürünün bir aracı haline getirme tehlikesi taşıyor. Bu şirketler bize ve Türkiye’deki kullanıcılarına bu durumu engellemek için hangi somut adımları atacaklarını açıklamak zorundalar."

'İFADE ÖZÜRLÜĞÜ HAKKINA SAYGI GÖSTERMEK İÇİN HANGİ SPESİFİK ADIMLARI ATACAKLARINI DERHAL AÇIKLAMALILAR'

Article 19 Avrupa ve Orta Asya Program Direktörü Sarah Clarke ise "Sosyal medya şirketlerine, Türkiye'nin online içeriklere getirdiği sansüre katkı sunmama ve kişisel verileri Türkiye yetkililerine teslim ederek kullanıcılarını keyfi gözaltı ve yargılanma riski altına sokmama çağrısı yapıyoruz" derken, "Türkiye'de yer edinen Facebook ve diğer teknoloji şirketleri, hiç kuşkusuz ki yetkililerin baskılarıyla karşı karşıya kalacakları ve bağımsız yargının olmaması göz önünde bulundurulduğunda, ifade özgürlüğü hakkına saygı göstermek için hangi spesifik adımları atacaklarını derhal açıklamalıdır" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

AKP 'nin sosyal medya sansürü kapsamında Meclis'ten geçirdiği yasanın ardından Türkiye'nin resmi bir temsilci bulundurma şartını tanınan sürede yerine getirmeyen Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram'a ikinci yaptırım olan 30'ar milyon TL'lik cezalar kesilmişti.


İlgili Haberler
Öne Çıkanlar