Uydu fotoğrafları Erdoğan'ı yalanladı: Yıkılan pek çok bina 2002'den sonra yapılmış
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün kabine toplantısının ardından, 'Deprem bölgesinde yıkılan binaların yüzde 98'inin 99 depreminden önce yapıldığını' öne sürmesi tartışma konusu oldu. TÜİK verileri ve uydu fotoğrafları Erdoğan'ı yalanlıyor.
Artı Gerçek - Maraş merkezli depremlerin ardından büyük yıkım gören 10 ilde binaların deprem yönetmeliklerine uygun yapılıp yapılmadığı tartışma konusu olmayı sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yapılan kabine toplantısı sonrasında, "Son afette yıkılan tüm binaların yüzde 98'inin 1999 öncesi inşa edildiğini" öne sürdü. Ancak, internet üzerinden ulaşılabilen açık kaynaklı haritalar Erdoğan'ı yalanlıyor. Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verileri de Erdoğan'ın açıklamalarından farklı bir tablo ortaya koyuyor.
TÜRKİYE'DE 12 MİLYON HANE HALKI 2001 SONRASI YAPILAN BİNALARDA OTURUYOR
TÜİK verilerine göre 2021 yılı itibarıyla Türkiye'de bulunan 25 milyon 330 bin hane halkının yüzde 47.4'ü 2001 ve sonrasında inşa edilen yapılarda ikamet ediyor. Hane halklarının yüzde 30.9'u 1981-2000 arasında inşa edilen konutlarda yaşarken, 1980 ve öncesinde yaşayanların oranı yüzde 12.6. Yaşı bilinmeyen yapılarda ikamet edenlerin oranı ise yüzde 9.1.
DEPREM BÖLGESİ TÜRKİYE'DEKİ GENEL ORANLARIN DA ÜZERİNDE
Depremden etkilenen 10 ildeki veriler, Türkiye ortalamasının da üzerinde. 10 ilde yaşayanların yüzde 51.1'i 2001 ve sonrasında yapılan binalarda ikamet ediyor.
URFA'DA YENİ BİNADA YAŞAYANLARIN ORANI YÜZDE 60'IN ÜZERİNDE
Bazı illerde bu oran daha da yüksek. Örneğin, Urfa'da 2001 ve sonrası inşa edilen yapılarda ikamet eden hane halkı oranında yüzde 61. Bu oran Diyarbakır ve Maraş'ta yüzde 58, Adıyaman, Kilis ve Gaziantep'te yüzde 52, Hatay'da yüzde 50, Malatya’da yüzde 48, Osmaniye'de yüzde 47 ve Adana'da yüzde 39.
UYDU GÖRÜNTÜLERİNE GÖRE AKP DÖNEMİNDE YAPILAŞMA
TÜİK verileri hane halklarının yaşadığı binalarla ilgili bilgileri ortaya koyarken, deprem öncesi ve sonrası çekilen uydu görüntüleri de depremden etkilenen illerde AKP iktidarı döneminde yapılaşmanın arttığını gözler önüne seriyor.
MARAŞ
Maraş'ın batısından alınan fotoğraflarda 2004 ve 2022'de çekilen uydu fotoğrafları, bölgedeki yapılaşmanın AKP iktidarları döneminde olduğunu gösteriyor.
ANTAKYA
Uydu fotoğrafları, depremlerde büyük yıkım gören illerin başında gelen Antakya'da da yapılaşmanın AKP iktidarları döneminde arttığını gösteriyor.
ADIYAMAN
Yüzlerce yapının yıkıldığı Adıyaman'da da benzer bir durum söz konusu.
MALATYA
Malatya'da çekilen uydu fotoğraflarından, 2001'de boş olan arazilerin neredeyse tamamının 2022'de yapılaşmış şekilde görüldüğü tespit edilebiliyor.
YIKILAN VE HASARLI BİNALAR UYDU GÖRÜNTÜLERİNDE
Avrupa Birliği'nin hasar tespit ve ilk yardım çalışmalarında yararlanılmak üzere Türkiye'nin kullanımına açtığı Kopernik uydusundan gelen fotoğraflarda, deprem bölgesinde yıkılan ya da hasar gören binalar net bir şekilde görülebiliyor. Ancak, uydudan elde edilen verilerin sahadaki hasarı tam olarak yansıtmadığını da belirtmek gerekiyor. Kopernik uydusunun deprem sonrasında muhtemel hasarlı binaları işaretlediği tüm fotoğraflar kamunun erişimine açık durumda.
MARAŞ
ANTAKYA
ADIYAMAN
MALATYA
Maraş depremlerinde en çok yıkım olan ilçeler açıklandı
Depremdeki yaralı yakınını bulamayanlar için 'fotoğrafla sorgulama' sistemi