Van Barosu Başkanı Sinan Özaras anlattı: Rojin Kabaiş soruşturmasında ihmaller zinciri

Van Barosu Başkanı Sinan Özaras anlattı: Rojin Kabaiş soruşturmasında ihmaller zinciri
Van'da kaybolan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'ten 27 Eylül'den bu yana haber alınamıyor. Etkin soruşturma yürütülmediğini belirten Van Barosu Başkanı Sinan Özaras, soruşturmadaki ihmalleri Artı Gerçek'e anlattı.

ZELAL SAHİDENUR SARİ


VAN - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü birinci sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş'ten 27 Eylül'den bu yana haber alınamıyor. İki haftadır süren soruşturmada Kabaiş'e yönelik bir ize rastlanmadı. Arama çalışmaları Van Gölü sahilinde yoğunlaştırıldı.

'AİLEYE GEÇ HABER VERİLMESİ CİDDİ BİR İHMAL'

Soruşturmayı ilk günden bu yana yakından takip eden Van Barosu Başkanı Sinan Özaras, süreci Artı Gerçek'e değerlendirdi. Soruşturmada ciddi ihmaller olduğunu anlatan Özaras, "Rojin, 27 Eylül’de kayboldu. Akşam saatlerinde yurttan çıktıktan sonra bir daha yurda geri gitmedi. Yurda son giriş saati 23.00, ana binanın son giriş saati 24.00 olmasına rağmen aile o gece bilgilendirilmedi. Ertesi gün öğrencilerin Rojin’in eşyalarını sahilde bulmasıyla bir sorun olduğunu anlaşıldı. Aileye ve kolluğa 28 Eylül'de 11.45’te haber verildi. İlk ihmal burada başladı. Ve aile bu ihmalden kaynaklı şikayetçi oldu. Aslında öğrenciler eşyaları bulmasaydı aile o günde bilgilendirilmemiş olabilirdi. Aile 28 Eylül’de akşam saatlerinde Van’a geldi. Ve bizim bu durumdan 29 Eylül’de haberimiz oldu. Bu ciddi bir zaman kaybı” dedi.

23dde1ee-690e-49a8-a489-36b194cf6250.jpeg
Van Barosu Başkanı Avukat Sinan Özaras

'ROJİN CUMA GÜNÜ KAYBOLDU, SAVCI SALI GÜNÜ ATANDI'

29 Eylül’de olayı öğrenir öğrenmez Van Barosu olarak Rojin Kabaiş'in eşyalarının bulunduğu ve arama çalışmalarının yürütüldüğü sahil bölgesine gittiklerini ifade eden Özaras,"O gün orada hem aile ile hem de emniyet yetkilileri ile görüştük, onlardan bilgi aldık. Biz gittiğimizde etkin bir soruşturma yoktu. Bu şekilde sürece pazar gününden itibaren dahil olduk. Pazartesi itibariyle de savcılığa başvuruda bulunduk. Tabii o dönem soruşturma nöbetçi savcılık üzerinden yürütülmüş. Asıl savcı salı günü belirlendi. Salı günü asıl savcısı ile görüştürme gerçekleştirdik. Etkin soruşturma ise bizim girişimlerimiz sonucunda başladı" diye konuştu.

'ÜNİVERSİTE VE KÖYÜN GİRİŞ ÇIKIŞLARI DÖRDÜNCÜ GÜN DENETLENDİ'

Soruşturmadaki eksiklikleri sıralayan Özaras, şunları söyledi:

"Eşyaların sahil bölgesinde bulunması ciddi şüphe uyandırıyor. Bu eşyalar bulunur bulunmaz bütün kamera kayıtları incelenmişti. Rojin'in sahile indiği kamera kayıtlarından görülmüştü. Fakat sahilden geri dönüşüne dair herhangi bir bulgu ve kayıt yoktu. Bu tespitin ardından geriye muammalı kısımlar kalmıştı ve oralara bakılması gerekiyordu.

Geriye, kamera ile gözlemlenmeyen alanlar kalmıştı. O kısımda hemen kampüsün bitişiğindeki Bardakçı dediğimiz köylük alan. Orada özellikle bir güvenlik alanı oluşturularak giriş çıkışların denetime alınması lazımdı. Kampüsün giriş çıkışlarının da denetime alınması lazımdı. İkisi de çok sonradan yani dördüncü ve beşinci güne doğru bizim çağrılarımızdan sonra yapılmaya başlandı."

'İNTİHARA DAİR HERHANGİ BİR BULGU OLMAMASINA RAĞMEN ARAMALAR GÖLDE YOĞUNLAŞTIRILDI'

İntihara dair herhangi bir bulgu yokken aramaların gölde yoğunlaştırıldığına dikkat çeken Özaras, şu ifadeleri kullandı:

"Savcı ile yaptığımız görüşmede 'herhangi bir intihar bulgusu yokken aramaları neden gölde yoğunlaştırdınız?' dedik. Bununla birlikte yan köyde ve kentte arama faaliyetlerinin yürütülmesi gerektiğini belirttik. Şehrin giriş çıkışları ilk günden kontrol altına alınmalıydı. Görgü tanığı ifadelerine başvurulmalıydı.

Rojin, 3 gün önce Diyarbakır’dan geldiği, burada herhangi bir ilişki ağı olmadığı için geldiği yere bakılmalıydı. Aile çevresinde takıntılı biri ya da şüpheli bir durum var mı diye soruşturulmalıydı. Tüm bunlar salı gününden sonra bizim ısrarlarımızla yapıldı. Bu yönüyle aslında soruşturmanın etkin yürümediğini düşünüyoruz. Dosya kapsamı netleştikten sonra bunları raporlaştırıp kamuoyuyla da paylaşacağız."

'BARDAKÇI KÖYÜ'NDE GÖRÜLDÜĞÜ SÖYLENEN BEYAZ ARAÇ ARAŞTIRILMALI'

Rojin Kabaiş'in sahilde bulunan cep telefonunun hâlâ kriminal incelemede olduğunu aktaran Özaras, TV programlarında aktarılan HTS kayıtlarının da gerçeği çok yansıtmadığı söyledi. Özaras, "Telefon incelemesi yüksek düzeyde şifreleme gerekçesiyle Ankara’da devam ediyor. Ve telefon incelemesinin tamamlanıp tamamlanmadığını henüz bilmiyoruz. HTS kayıtları ve mail incelemeleri de bizim taleplerimiz arasındaydı. Ama telefon incelenmesi bitmeden son yapılan görüşmeye dair bir veri aktarmak doğru değil. Şimdi bir programa yönelik Bardakçı Köyü’nde yabancı beyaz bir arabanın görüldüğü şeklinde birinin beyanları oldu. O beyanların net bir şekilde alınması lazım, o araçla ilgili çalışmaların yürütülmesi lazım. PTS kayıtları incelenmeli. Bunların tamamı soruşturma kapsamında yerine getirildi mi getirilmedi mi daha netlik kazanmadı. Aynı şekilde Renas isimli bir komşuyla yapılan görüşmenin aktarılması için de incelenmenin tamamlanması gerekiyor" dedi.

'VAN BAROSU SORUŞTURMANIN DIŞINDA TUTULDU'

Tüm girişimlerine rağmen soruşturmanın dışında bırakıldıklarını belirten Özaras, "Savcılıkla yaptığımız görüşmelerde soruşturmanın güvenliğini tehlikeye sokmayacak ama bu anlamda kamuoyunu bir nebze de olsa aydınlatacak çalışmalar noktasında bilgilendirme istedik. İlk günden bugüne Van Barosu taraf olmadığı gerekçesiyle soruşturmanın dışında tutuldu. Barolar avukatlık kanunu gereği bu tür soruşturmaların tarafıdır. Soruşturmanın takipçisidir. Başsavcı ile yaptığımız son görüşmede ise somut herhangi bir veriye ulaşılmadığını öğrendik" diye konuştu.

'GÜLİSTAN DOKU DOSYASI GİBİ TOZLU RAFLARA KALMASIN'

Dersim'de 5 Ocak 2020'de kaybolan Gülistan Doku soruşturmasında da benzer ihmaller yaşandığını hatırlatan Özaras, "Biz bu dosyada zamanla yarışıyoruz. Çünkü zaman geçtikçe emareler, deliller kaybolur. Ulaşma şansınız zorlaşır ve azalır. Bunu aslında Gülistan Doku dosyasından çok net biliyoruz. İlk aşamada yürümeyen etkin soruşturma, sonrasında hiçbir etkin delile ulaşamama ve muamma bir soruşturma. Savcılığın tozlu raflarında bekleyen bir dosyadan ibaret kaldı. Rojin Kabaiş’in dosyası da Gülistan Doku dosyası gibi tozlu raflarda kalan bir dosya olmasın” dedi.

'YURT PERSONELİ HAKKINDA İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?'

Rojin Kabaiş'in yurda gelmediğini ailesine geç haber veren yurt personeli hakkında henüz netleşen bir durumun olmadığı söyleyen Özaras, “Öncelikle o geceyi yurtta görevli personele yönelik herhangi bir idari soruşturma noktasında bir bilgilendirme yok. Kamuoyuyla paylaşılmadı. Fakat ailenin şikâyeti savcılık soruşturması yönünde ve soruşturma açıldı” diye konuştu.

'SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Van Barosu olarak Kabaiş ailesinden vekalet alarak sürece daha etkin dahil olacaklarını söyleyen Özaras, “Bugünden sonra yapacağımız tek şey ailenin başvurusunu alıp vekaletli bir şekilde baro adına soruşturmaya daha etkin dahil olmaktır. Süreci net görebilmek adına valinin açıklamasını bekledik ama geldiğimiz aşamada halihazırda bir somut tespite ulaşılamadığını öğrendik” dedi.

Öne Çıkanlar