Yurt dışına çıkış harcına zamma dava: 'Deli Dumrul vergilerine dur demeliyiz'
Yurt dışına çıkış harcına yapılması planlanan astronomik zamma tepkiler sürüyor. Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği ise konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor. Dernek başkanı Bülent Bacıoğlu, "Bu tür Deli Dumrul vergilerine dur demeliyiz" dedi.
EDİRNE - Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı ve temmuz ayında TBMM’ye sunmasının beklendiği yeni vergi paketinde yurt dışında çıkış harcına astronomik bir zam yapılacağı tartışmaları sürüyor. Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği ise konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.
'TURİZM BÜYÜK ZARAR GÖRÜR'
Yurt dışına çıkış harcına yapılacak zammın kentte turizme büyük zarar vereceğine dikkat çeken Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, "Türkiye genelinde belki her 100 kişiden bir kişiyi ilgilendiren bir durum 'Yurt Dışı Çıkış Vergisi' haracı sınır şehri Edirne'de her 100 kişiden 20’sini 30’unu ilgilendiren bir durum. Başta Edirne ve turizmi dolaylı yoldan büyük zarar görür. 'Zam yapılsın ama az yapılsın' türü yaklaşımlar sorunun kaynağını görmezden gelmektir. Bu tür Deli Dumrul vergilerine dur demeliyiz. Ülkenin kaynaklarını kötü yöneten, yandaşa aktaran politikacıların ve torpilli bürokratların cezasını halk çekemez" diye konuştu.
'VİZE POLİTİKALARINI DA OLUMSUZ ETKİLİYOR'
Seyahat özgürlüğünün engellenemeyeceğini vurgulayan Bacıoğlu, "Bu tür vergiler Türk halkının itibarını dışarıda yerlerde süründürmektedir. Saraylarla, köprülerle dış itibar sağlanmaz. Türklerin yurt dışına çıkarken vergi vermesi vize ve benzeri politikalardaki dış ülkelerin eğilimlerini de etkilemektedir. Bu vergi miktarının artırılmasını isteyen 'yok dışarı gidiyorlar, döviz dışarı gitmesin' çıkarcı, ilkel mantık ile Türkiye içi turizmciler varsa onların da ülke insanını, itibarını zerre kadar düşünmediği, ekonomiden anlamadığı nettiri. Dava açacağız" dedi.
'BİZE YURT DIŞINA ÇIKMA DİYORLAR'
Zammın iş dünyasını olumsuz etkileyeceğini belirten iş insanı Ergun Türkyılmaz, "Ülkemizde, çok şeyi anlamakta zorluk çekiyorum. Her şeyden önce vize almakta zorluk çekiyoruz. Şimdi ise yurtdışı çıkış harcı almak için hiçbir ülkede uygulanmayan ama bizde uygulanan yüksek bir para ödeyerek yurt dışına çıkmak durumunda kalacağız. Bize yurtdışına çıkma, yurt dışında tatil yapma, fuarlara katılma, ihracat yapıyorsan müşterilerini çok sık ziyaret etme diyorlar" diye konuştu.
'SINIR KENTLERİ İÇİN DAHA ACI BİR TABLO'
Eski CHP İl Başkanı, eczacı Şükrü Ciravoğlu, "Bu temelde yanlış bir şey. Bugünün dünyasında çağdaş bir ülkenin vatandaşlarının uluslararası dolaşımının önüne set koymak gibi bir şey. Ayrıca ekonomimizin önemli bir bölümünün turizme dayalı olduğu düşünülürse 'hep siz gelin ama biz gitmeyelim' gibi çağdışı bir mantık görüntüsü veriyor. Durum bizim gibi sınır kentlerinde daha da acı bir tablo oluşturuyor" dedi.
'LANET OLSUN BU EKONOMİK SİSTEME DEMEK ŞART'
Eski Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gögerküçük de zamma tepkili. Gögerküçük, "Yeşil pasaportum var ama ekonomi nedeniyle gidemiyorduk. Şimdi 'hiç kimse gitmesin ki paramız ülkede kalsın' diye düşünüyor iktidar. Dünyada yedi ülke bu uygulamayı yapıyor. Bakarsan Avrupa bizi kıskanıyor. Lanet olsun bu ekonomik sisteme demek şart" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)
Sınır kenti Edirne’de çıkış harcı protestosu: 'Harç değil haraç!'
Gelir İdaresi, yurtdışı çıkış harcının 20 kat artırılmasını önerdi