1 Mart Tezkeresi’ne ‘ret’ oyu veren milletvekilleri bir araya geldi

1 Mart Tezkeresi’ne ‘ret’ oyu veren milletvekilleri bir araya geldi
ABD’nin Türkiye toprakları üzerinden 60 bin kişilik ordu ile Irak’a girmesine olanak veren tezkerenin Meclis’te reddedilmesi yönünde oy kullanan CHP milletvekilleri buluştu.

ABD'nin Irak’a 60 bin kişilik ordu ile girmesini öngören 1 Mart tezkeresine ret oyu kullanan CHP milletvekilleri buluştu. Tezkere oylamasının yapıldığı 1 Mart 2003’te milletvekili olan yaklaşık 50 kişi, Ankara Büyük Anadolu Kulübü’nde buluştu. Toplantının açılışında Büyük Anadolu Kulübü Genel Sekreteri de olan eski CHP Milletvekili Zekeriya Akınca konuştu. CHP’nin kuruluş felsefesi, temel değerleri, ilkeleri, tarihsel misyonu ve rotasına sadık kalarak tezkereye karşı çıktıklarını anlatan Akıncı, "Partimizin yüzyıldır sürdürdüğü mücadelenin o dönemki neferleri olarak onurlu duruşumuzla övünmek hakkımızdır" ifadelerini kullandı.

‘ÜLKEMİZİ BİR SAVAŞIN COĞRAFYASI, CEPHESİ YAPMADIK’

Cumhuriyet’te yer alan haberde Akıncı, kendilerine doğru yolu gösteren ve 6 ok olarak tanımlanan CHP’nin temel ilkelerine bilinçle ve inançla sahip çıktıklarını kaydederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ömrü cephede geçmiş büyük önder Atatürk’ün ‘Savaş zaruri ve hayati olmalıdır. Milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça savaş bir cinayettir’ sözünü hiç unutmadığımız için barışsever olduk. 1 Mart mücadelesini verirken hem bunları hem de ‘Büyük devletlerle ilişki kuranlar bir ayıyla yatağa girdiklerini bilmeli ve uyurken bile gözleri açık olmalı’ diyen İsmet Paşa’nın büyük öngörüsüyle hareket ettik. Meclis zemininde süren bir siyasi mücadele ile ülke topraklarımızın önemli bir bölümünün işgali anlamına geleceğini bildiğimiz bir yayılmacı girişimi durdurduk. Ülkemizi bir savaşın coğrafyası, cephesi yapmadık. Ne zaman çıkacağı belli olmayan 62 bin Amerikan askerinin tankıyla, topuyla, uçağıyla, gemisiyle ülkemiz topraklarını işgal etmesinin önüne geçtik."

Öne Çıkanlar