İlk duruşması başlamadan biten Çorlu tren kazası davası başlıyor

İlk duruşması başlamadan biten Çorlu tren kazası davası başlıyor
Tekirdağ'da 25 kişinin hayatını kaybettiği, 328 kişinin yaralandığı tren kazasıyla ilgili duruşma yarın başlıyor. İlk duruşma skandal gerekçelerle başlamadan bitmişti.

ARTI GERÇEK - Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, 25 kişinin hayatını kaybettiği ve 328 kişinin yaralandığı tren kazasıyla ilgili açılan davanın, ilk duruşması skandal gerekçelerle başlamadan bitmişti.

İhmal ve kusurların ortaya çıkmasına rağmen, tren kazasının nedenlerinin önüne geçen, mahkeme salonunun kapılarının kilitlenerek ailelerin alınmaması, içeride ve dışarıda bulunan aileler ile bazı avukatların darp edilmesi ve bunun 'verilen talimatlarla' yapıldığının iddia edilmesi' yaşanan skandallarıdan bazılarıydı.

AİLELER VE AVUKATLAR DARP EDİLMİŞTİ

Avukatların, darp edilme talimatını kimin verdiğinin belirlenmesi için suç duyusunda bulunmasının ardından mahkeme savcısı da suç duyurusunda bulunulması kararını destekleyip, mahkemeden talimatı kimin verdiğinin belirlenmesini istemişti. Suç duyurusu üzerine mahkeme heyeti davadan çekildiğini açıklayarak, dosyayı 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermiş dava başlamadan bitmişti.

MAHKEME HEYETİNİN ÇEKİLME KARARI AĞIR CEZA MEHKEMESİ TARAFINDAN UYGUN BULUNMAMIŞTI

Mahkeme heyetinin davadan çekilme kararını reddettiğini açıklayan 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi gerekçesinde, "Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin çekilme kararının uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin mahkeme heyeti tarafından verilen çekilme kararının CMK'nın 30/2 maddesi uyarınca uygun olmadığına, heyetin duruşmadan çekilmesi kararının kaldırılmasına, dosyanın gerekli işlemlerin yapılması için Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne iade edilmesine, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda isteme uygun ve kesin olarak oy birliği ile karar verildi" denilmişti.

BU KEZ 600 KİŞİLİK SALON HAZIRLANDI

Salonun yetersiz olduğu gerekçesinin ön plana çıkarılarak ertelendiğinin açıklandığı dava bu kez, Çorlu'nun Çoban Çeşme Mahallesi Bülent Ecevit Bulvarı üzerinde bulunan Çorlu Halk Eğitim Merkezi'nin 600 kişilik '15 Temmuz Salonu'nda yapılacak. Yarın başlayacak duruşma öncesinde, salonun girişine güvenlik kameraları ile X- Ray ray cihazı konulup, salon içinde son düzenlemeler yapıldı.

Avukatlar, mağdur yakınları için ayrılan bölümün dışında, ilk sırası sanık ve sanıkların avukatları için hazırlanan duruşma salonunda, sahne kısmı mahkeme heyetine oturma kısımları ise izleyicilere ayrıldı.

Duruşma sırasında salon içi ve dışında da polis ekipleri tarafından geniş güvenlik önlemleri alınacağı bildirildi.

NE OLMUŞTU?

8 Temmuz 2018'de, Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı'ya gitmek üzere hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu yolcu treni, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak devrildi.

Kazada 7'si çocuk, 25 kişi hayatını kaybederken 328 kişi de yaralandı. Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kazanın meydana gelmesinde asıl kusurlu bulunan, TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14'üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü'nde Demiryolu Bakım Müdürü olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği'nde Yol Bakım ve Onarım Şefi olan Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği'nde Hat Bakım ve Onarım Memuru olarak görevli Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve Mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis istemiyle Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar