Cezaevindeki 65 yaşındaki hasta tutuklu ‘yaşlısın' diye tedavi edilmiyor

Cezaevindeki 65 yaşındaki hasta tutuklu ‘yaşlısın' diye tedavi edilmiyor
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, tüm taleplere rağmen hasta tutukluların tedavilerinin yapılmadığını ve tahliye edilmediğini açıkladı.

Seda TAŞKIN 


ARTI GERÇEK -  Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 376’ncı haftasında Tokat Cezaevi'nde bulunan hasta tutukluların durumuna ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.  Açıklamada tespit ettikleri kadarıyla cezaevlerinde 604’ü ağır olmak üzere bin 605 hasta mahpus bulunduğu belirtildi. İnisiyatif adına açıklama yapan İHD Ankara Şube Başkanı Sevil Turgut, hastaların içerisinde kronik ve çoklu rahatsızlıklar, akciğer hastaları, kalp hastaları, kanser hastaları, yaşlı ve yaşamını tek başına devam ettiremeyecek kadar hasta olanların bulunduğunu belirtti. 

Ağır hastaların ısrarla cezaevlerinde tutulmaya devam ettiğini belirten Turgut, tüm taleplerine rağmen hasta tutukluların tedavilerinin yapılmadığını ve tahliye edilmediğini söyledi.  Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi bu hafta Tokat T Tipi Kapalı Hapishanesinde kalan hasta tutukluların durumuna dikkat çekti. 

‘1,90 CM BOYUNDAKİ HASTA TUTUKLU 55 KİLOYA DÜŞTÜ’

Cebrail Vural, 1969 doğumlu ve 1994 yılından bu yana cezaevinde kalıyor. Göndermiş olduğu mektubunda yaşadığı sağlık sorunlarını İnisiyatif ile paylaşmış. Vural’ın boyu 1,90 cm olmasına rağmen kilosu 55 ve aşırı derecede zayıf olmasına rağmen zayıflamaya da devam ediyor. Turgut cezaevine girmeden önce Vural’ın TNT patlamasına maruz kaldığından dolayı akciğer hastalığı geçirdiğini ve bu sağlık sorunu nedeniyle soğuk havalarda hastalanmakta ve haftalarca yatakta kaldığını söylüyor. 

‘TOKAT CEZAEVİ'NDE YILLARCA TEDAVİSİ YAPILMAMIŞ’

Vural’a 1998 yılında Yozgat Cezaevi'nde olduğu sıralarda verem teşhisi konulmuş. Midyat Cezaevi'nde iken de bir hafta hastanede yatmış ve bir ay da hapishanede yatakta yatmak zorunda kalmış. O dönemde iltihapla birlikte kan akıntısı da oluşmuş, sonra zatürre teşhisi konulmuş ve tedavisi yapılmadan Tokat T Tipi Kapalı Hapishanesi'ne sevk edilmiş. Tokat’ta yıllarca astım tedavisi yapılmış, astım ilacı kullanmış ancak teşhisinin hala tam olarak yapılamadığını aktarmış. Yine dışarıda iken sol el bileğinde ciddi kırıklar meydana gelmiş ve cezaevinde tedavi olamamış. Vural, şu anda da sol elini kullanamıyor.

’24 SAAT BOYUNCA ACI ÇEKMİŞ’ 

Yine Vural’a 2021 yılı başında elinin tomografisi çekilmiş ancak kendisine tedavisine dair bir şey söylenmemiş. 5 yıldır eroziv gastrit hastalığı bulunmakta ve bunun için de aprazol mide ilacı kullanıyor. 2015 yılında metabolizmasının iyi çalışmadığı yönünde teşhis konulmuş ve bir süre gıda takviyesi kullanmış, sol kaburgasında bir kaburga kemiği orta kısmından içeriye doğru çökmüş ve ucunun neredeyse deriyi delecek durumda olduğunu, 24 saat boyunca ağrı yaptığını aktarmış.

‘BİRÇOK SAĞLIK SORUNU BULUNAN AŞKAN’A SAĞLIKTA ERİŞİM ENGELİ’
 
Tokat Cezaevi'nde bulunan diğer hasta tutuklu ise Hüsnü Aşkan. Aşkan 04.12.2012 yılından beri cezaevinde ve 04.12.2017 tarihinde Van’dan Tokat T Tipi Cezaevi'ne sevk edilmiş. Bu cezaevine getirildikten sonra sağlık sorunlarının daha da arttığını ifade etmiş. Son iki yıldır kendisinde artarak devam hastalıklarını mektup ile aktarmış. Mide ağrısı, bağırsak ve safra kesesi kısmında sürekli ağrı, böbrek kısmında ağrı oluşuyor. El ve ayaklarda sürekli soğuma yaşıyor. Sürekli olarak zayıflamakta, kemikleri giderek inceliyor. Gözlerde rahatsızlık bulunuyor ve sağ göğüs kısmında çarpıklık olması nedeniyle ciddi ağrılar çekmekte ve bel ve boyun kısmında ağrı, uyuşma, karıncalanma yaşıyor. Bu sağlık sorunları için farklı birçok ilaç kullanmaktadır. Özellikle mide-bağırsak, göğüs ağrısı için hiçbir düzelme olmamış. Ayrıca sağlığa erişimde birçok sorun yaşandığını da aktarmıştır.

65 YAŞINDAKİ HASTA TUTUKLUYA YAŞINA BAĞLANARAK TEDAVİ YAPILMAMIŞ 

Tokat Cezaevinde bulunan bir diğer hasta tutuklu ise Ömer Yaman. 65 yaşında olan Yaman yüksek tansiyon hastalığı yaşıyor.  Düzenli şekilde tansiyon hapı kullanıyor. Bunun yanında sürekli ve aşırı derecede el titremeleri yaşıyor. Revire çıktığındaysa da sağlıkçılar yaşına bağlayıp, herhangi bir tedavi yapmamış. Kulaklarında duyma ve gözlerimde görme kaybı var. Koronadan dolayı düzenli bir tedavi olmadığından, bu dönemde tedavi başvurusu olmadığını, olsa da hastane sevki yapılmadığını aktarmış.

‘İNFAZLARIN ERTELENMESİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILSIN’

İHD Ankara Şube Başkanı Sevil Turgut, hasta tutukların tüm tetkik ve tedavileri eksiksiz, zamanında yapılarak kendileri de bildirilmesini istedi. Cezaevlerinde kalamayacak durumda olanların infazlarının ertelenmesi için çalışma yapılmasını belirten Turgut, "Daha sağlıklı koşullarda tedavileri oluncaya kadar infazları ertelenmelidir. Bizler; Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi olarak 376. Haftada, Hasta Mahpusların durumlarını dile getirdik. Tüm bu sorunlar kalıcı bir şekilde çözülünceye kadar dile getirmeye, taleplerimizi kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz" dedi.

Öne Çıkanlar