9 ay sonra Cumhuriyetçiler hakim karşısında

9 ay sonra Cumhuriyetçiler hakim karşısında
11'i tutuklu 17 gazeteci ve yöneticinin yargılandığı Cumhuriyet davası bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görülmeye başlanacak.

GÜNCEL- 17 Cumhuriyet gazetesi yazarı, muhabiri, çizeri ve yöneticisinin yargılandığı davada tutuklu bulunan 11 kişi bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak. 

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görülecek davada, 206 gündür tutuklu olan Ahmet Şık hariç tam dokuz aydır cezaevinde bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Kitap eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yayın danışmanı ve yazar Kadri Gürsel, okur temsilcisi Güray Öz, çizer Musa Kart, yazar Hakan Kara, avukatlar Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör ve yönetici Önder Çelik ile tutuksuz yargılanan gazetenin İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, yazarlar Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, muhasebe çalışanı Günseli Özaltay ve eski çalışan Bülent Yener İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkıyor. 

Yurtdışında olan gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar da yargılananlar arasında.

24 Temmuz Basın Bayramı gününe denk gelen dava öncesinde, gazeteci, yazar ve yöneticilerin serbest bırakılması için hem yerel hem de uluslararası arenada kampanyalar yürütüldü ve yargılananların suçsuzluğu vurgulandı.

Gazeteciler, "FETÖ", PKK ve DHKP-C gibi örgütlere "üye olma" ya da "üye olmadan destek verme" gibi suçlamalarla karşı karşıya kalırken, davanın siyasi olduğu ve muhalif medyayı susturma amaçlı yapıldığı gibi eleştiriler tutuklamaların ilk gününden beri yapılıyor.

MİT tırlarının içeriği üzerine haberlerin ardından tutuklu ve tutuksuz olarak davaya eklenen gazeteci ve muhabirlerin haber, yorum ve sosyal paylaşımları dışında davada herhangi bir delil bulunmuyor. 

İddianame, büyük ölçüde Cumhuriyetçilerin habercilik faaliyetleri üzerine kurulmuş vaziyette.

Savcılar Mehmet Akif Ekinci ve Yasemin Baba’nın hazırladığı iddianamede, Orhan Erinç, Akın Atalay ve Önder Çelik’in 11,5 yıldan 43 yıla; Hikmet Çetinkaya, Bülent Utku, Musa Kart ve Hakan Kara’nın 9.5 yıldan 29 yıla; Aydın Engin, Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Günseli Özaltay, Bülent Yener’in 7.5 yıldan 15 yıla; Turhan Günay’ın 8.5 yıldan 22 yıla; Mustafa Kemal Güngör’ün ise 9.5 yıldan 29 yıla kadar hapisleri talep ediliyor. Gazetenin muhasebe servisi çalışanı Emre İper ise 109 gündür tutuklu bulunuyor. Cumhuriyet iddianamesini hazırlayan savcılardan Yasemin Baba’nın yürüttüğü başka bir soruşturma kapsamında tutuklu bulunan İper’in dosyasında kısıtlama kararı bulunduğundan savcının herhangi bir işlem yapıp yapmadığı bilinmiyor.

Öne Çıkanlar