ABD Coronavirus tedavisinde kullanılan Remdesivir'in tüm stokunu satın aldı

ABD Coronavirus tedavisinde kullanılan Remdesivir'in tüm stokunu satın aldı
ABD’nin, Coronavirus tedavisinde kullanılan ‘Remdesivir’ adlı antiviral ilacın neredeyse dünyadaki tüm stokunu satın aldığı belirtildi. Hiçbir ülkenin en az üç ay boyunca ilaç bulamayacak.

Amerikan yönetimi, Coronavirusü tedavisinde etkili olduğu kanıtlanan remdesivir isimli ilacın dünyadaki mevcut stoklarının neredeyse hepsini satın aldı.  İngiliz Guardian gazetesi, ABD’nin CoronavirUs tedavisinde kullanılan ‘Remdesivir’ adlı ilacın tüm stoklarını tükettiğini öne sürdü.

ABD, son günlerde 500 binden fazla doz remdesivir stokladı. Donald Trump yönetiminin bu tek taraflı tavrına tepki gösteren uzmanlar, şu an diğer ülkelerin bu ilacı alamadığını söyledi.

Coronavirusü semptomlarını daha hızlı geçirdiği kanıtlanan ve Amerikan ilaç firması Gilead tarafından üretilen remdesivir, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından Covid-19 tedavisi için onay alan ilk ilaç olmuştu. Avrupa İlaç Kurumu (EMA) da geçtiğimiz hafta bu ilaca onay vermişti.
Ancak Trump yönetiminin dünyadaki tüm mevcut stokları son günlerde tüketerek 500 binden fazla doz remdesivir aldığı ortaya çıktı. Bu miktarın, Gilead firmasının temmuz, ağustos ve eylül ayları için planladığı üretim miktarının yüzde 90’ı olduğu belirtildi.

‘HARİKA BİR ANLAŞMA’

Amerikan Sağlık Bakanı Alex Azar "Başkan Trump, Amerikalıların Covid-19’a karşı ilk izinli ilaca erişimini garanti altına almak adına harika bir anlaşma yaptı" dese de, dünyanın geri kalanı aynı fikirde değil. Liverpool Üniversitesi’nden Dr. Andrew Hill, sözgelimi Avrupa için şu an remdesivir almanın mümkün olmadığını söyleyerek "Bunun bir aşı olduğunu düşünün" dedi. Hill, mevcut aşı çalışmalarının olumlu sonuç vermesi halinde ülkelerin erişim sorununu aşmak için mekanizmalar üretmesi gerektiğini zöyledi.

ABD'DESALGIN KONTROLDEN Mİ ÇIKIYOR?

Dünyanın tepkisini çeken bu ‘satın alma anlaşması’, ABD’nin salgının kontrolden çıktığı endişesinin ardından geldi.

ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Başkanı ve Beyaz Saray Coronavirus Görev Gücü mensubu Anthony Fauci, geriye doğru bir gidişat olduğu konusunda Senato’yu bilgilendirmiş ve günlük vaka artışının 100 bine ulaşabileceği uyarısında bulunmuştu.

Ülkedeki günlük vaka sayısının 40 binin üzerinde olduğunu vurgulayan Fauci, "Yanlış yöne gidiyoruz. Şu anki vaka eğilimi durdurulmadığı takdirde günlük vaka sayısı 100 bine ulaşırsa şaşırmam" demişti.

Öne Çıkanlar