Açlık grevindeki tutuklulara darp iddiası

Açlık grevindeki tutuklulara darp iddiası
48 gündür açlık grevinin sürdüğü Şakran Cezaevi'ne giden tutuklu yakınları, "Çocuklarımız bir deri kemik kalmış. Gözlerimizin önünde darp edildiler"...

48 gündür açlık grevinin sürdüğü Şakran Cezaevi'ne giden tutuklu yakınları, "Çocuklarımız bir deri kemik kalmış. Gözlerimizin önünde darp edildiler" dedi.

HABER MERKEZİ – Açlık grevinin 48’inci gününe girdiği Şakran Cezaevi'ne açık görüşe giden ailelere ve tutuklulara, gardiyanlar ve jandarma saldırı düzenledi. Aileler açık görüş odasında yaşananları aktardı.

Görüşe giden tutuklu yakını Cihan Önen, görüşmenin 5 dakika sürdüğünü, gardiyanların önce hakaret ettiğini sonra gözleri önünde tutukluları darp ettiğini söyledi. Tutukluların yerlerde sürüklenerek görüş yerinden götürüldüğünü belirten Önen, "Saldırı sırasında tutsaklar ‘İnsanlık onuru işkenceyi yenecek’ sloganları atıyordu. Bunun üzerine aileler de alkış ve zılgıtlarla saldırıya tepki gösterdi. Alkış ve zılgıtlarımızı duyulduğu an görüş yerine onlarca jandarma geldi ve çocuk yaşlı demeden herkese saldırdılar. Özellikle yaşlı anneleri merdivenlerden sürükleyerek dışarı attılar. Birçok kişi çeşitli yerlerinden yaralandı" diye konuştu. Dışarıya çıkarılan ailelere cezaevi önünde de müdahalenin sürdüğünü söyleyen Önen, bunun üzerine cezaevine birkaç kilometre uzaklaştırıldıklarını ve burada beklemeye başladıklarını aktardı.

‘HAYATLARINDAN ENDİŞE EDİYORUZ’

Yakup Ortamur adlı tutuklu yakını, görüşme esnasında tutuklular ile yakınları arasında yaklaşık 50 gardiyanın volta atmaya başladığını, aileleri taciz ettiğini ve bu duruma tutukluların tepki gösterdiğini söyledi. Tutukların "Böyle yaparsanız görüşme yapmayız" dedikten sonra gardiyanların tutuklulara saldırdığını kaydeden Ortamur, darp edilen tutukluların hayatından endişe ettiklerini söyledi.

Ortamur, 5 dakikalık görüşmede açlık grevindeki çocuklarının sağlığının iyi olmadığını ve hepsinin yüzlerinin solduğunu belirterek, Adalet Bakanlığı’nın duyarsızlığına tepki göstererek, çocuklarının ölme terk edildiğini söyledi.

‘ÇOCUKLARIMIZ BİR DERİ BİR KEMİK KALMIŞ’

Hüseyin Şahin adlı tutuklu yakını ise şunları aktardı: "Çocuklarımız adeta erimişler, bir deri kemik kalmışlar. İlk defa böyle bir uygulamaya tanık oldum, böyle bir şey görülmemiş. Gardiyanlar aramızda dolaşıyorlar. ‘Güvenlik’ için yaptıklarını söylüyorlar. Neyin güvenliği? Gözlerimizin önünde çocuklarımız darp edildi."

DUYARLILIK ÇAĞRISI 

İzmir'de Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi'nden Selma Altan, yaşananlara tepki göstererek, "Buralardan tutsakların tabutu mu çıkması gerekiyor? Şu an yaşananlar devlet eliyle ölümdür. Buna göz yumanların hepsi sorumludur. Toplama kampı gibidir. Tutukların tansiyonu bile ölçülmüyor. Özellikle Şakran T4 düşmancasına davranıyor; Kürtçe konuşmak, şarkı söylemek, halay çekmek yasak" dedi. Altan, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi'nden Arif Yılmaz da, saldırının keyfi bir şekilde yaşandığını kaydederek, saldırılara tepki gösterdi. (DİHABER)

Öne Çıkanlar