Afrika'da ölümcül 'Marburg' virüsü alarmı: 2 kişi öldü, WHO harekete geçti

Afrika'da ölümcül 'Marburg' virüsü alarmı: 2 kişi öldü, WHO harekete geçti
Ebola'nın 'ölümcül kuzeni' olarak tanımlanan Marburg, enfekte olan herkesi yüzde 90 ihtimalle öldürüyor.

Afrika ülkesi Gana’da iki kişinin son derece tehlikeli olarak kabul edilen Marburg virüsü nedeniyle ölümü, yetkilileri alarma geçirdi.

Ülkenin güney Ashanti bölgesinden gelen hastaların birbirlerini tanımamaları ise endişe yarattı. Bağlantılı olmayan iki vaka, hastalığın düşünülenden daha fazla yayılmış olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Ganalı sağlık çalışanlarına destek olacak bir uzman ekibi görevlendirdiği belirtiliyor.

YÜZDE 90 ÖLÜMCÜL

Marburg, var olduğu bilinen en ölümcül virüslerden biri ve hastaların %88'ini öldürüyor.

Hayatını kaybeden kişilere yapılan ilk testler pozitif çıktı ve Marburg Virüsü tespit edilmesinin ardından WHO, örnekleri yeniden test ediyor ve analizler yapılıyor.

Durum teyit edilirse, geçen yıl Gine'de meydana gelen küçük bir salgının ardından, bu, Marburg'un Batı Afrika'da şimdiye kadar yalnızca ikinci kez tespit edilmesi anlamına gelecek.

Ebola'nın ölümcül bir kuzeni olan Marburg, enfekte olan herkesi yüzde 90 ihtimalle öldürüyor.

Son derece bulaşıcı olan patojen, bir sonraki büyük pandemik tehdit olarak lanse edilmişti ve WHO bunu 'salgın eğilimli' olarak nitelendirdi.

Marburg virüsüyle enfekte hastalar 'hayalet benzeri' hale gelir; genellikle gözleri çukurlaşır ve ifadesiz yüzler geliştirirler. Buna genellikle burun, diş etleri, gözler ve vajina dahil olmak üzere birden fazla yerden kanama eşlik eder.

Öne Çıkanlar