Aile hekimleri: Bakan Koca mevzuatı bilmeden, sahadaki sorunlardan bihaber açıklama yapıyor

Aile hekimleri: Bakan Koca mevzuatı bilmeden, sahadaki sorunlardan bihaber açıklama yapıyor
Sağlık Bakanı tarafından Twitter'dan yapılan bazı yönlendirmelere tepki gösterilerek, Koca'nın Covid-19 takiplerini aile hekimleri yerine filyasyon ekiplerine yönlendirmesi istendi.

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgınında vakalar ciddi oranda artış gösterirken, Türkiye’de iktidarın Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen salgın yönetimi eleştirilmeye devam ediliyor.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) tarafından yapılan açıklamada, pandemide vaka sayılarının arttığı ve sağlık çalışanlarının alınamayan önlemlerden ve bu işin yürütülememesinden yorgun ve stresli olduğu vurgulandı.

Bu tabloda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, Bakanlık tarafından çıkarılan mevzuatı bilmeden, sahada yaşanılan sorunlardan bihaber yaptığı açıklamaların sorunları daha da artırdığı kaydedildi.

BAKANA MEVZUAT HATIRLATMASI

"Bakan Fahrettin Koca Covid-19 vaka temaslılarına Twitter üzerinden yaptığı bazı çağrılarda, kendilerine ulaşılamadığı takdirde aile hekimlerinin aranmasını belirtti. İlçe Sağlık Müdürlüklerince oluşturulan filyasyon ekipleri, görev tanımları gereği vakaları, temaslıları raporlamak ve bildirmekle yetkilidir. Filyasyon ekiplerinin yaptığı işlerin aile hekimlerine atfedilmesi anlamsızdır" denilen açıklamada, mevzuat hatırlatıldı.

‘BU YÖNLENDİRMELER BULAŞI ARTIRIR’

Bu gibi yönlendirmelerin yanlış anlaşılmalara sebebiyet verip temaslıların Aile Sağlığı Merkezlerine gelmelerine ve bulaş zincirini arttırmaya neden olacağına dikkat çekilen açıklamada, "Sağlık Bakanı'nın aile hekimlerine olan tutumu ve ilgisizliği, pandeminin başından beri Twitter üzerinden yaptığı mevzuat dışı yönlendirmelerle kalmamıştır" denildi.

‘VAAT EDİLEN ÖDEMELER 8 AYDIR YAPILMADI’

Açıklamada, aile hekimlerinin salgın dönemindeki sorunları şöyle sıralandı:

1. Vaat edilen ek ödemeler 8 aydır yapılmamış ancak sürekli televizyon kanallarıyla, medyayla halkta bu ödemeleri aldığımıza dair algı oluşturulmuştur.

2. Üstelik Covid-19 hastalığına yakalanıp rapor alan arkadaşlarımızın da maaşlarında kesinti yapılmıştır.

3. Covid-19 meslek hastalığı sayılmamış,

4. Vefat eden sağlık çalışanlarına şehit unvanı verilmemiştir.

‘AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNİN İŞLEYİŞİ BİLİNMİYOR’

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı: "Bunlara rağmen, aile hekimleri günde 70-80 hastaya poliklinik hizmeti vermeye, bebek, çocuk, gebe izlemlerini yapmaya devam ediyor. Esnek çalışma sistemi uygulanmıyor. Bu iş yüküyle birlikte günde 50-60 hasta ile telefon görüşmesi yapmak, sorularına cevap üretmek mümkün değildir. Aile hekimliği sisteminde her gün yeni bir iş yükü yaratmaya yönelik atılan bu adımlar aile sağlığı merkezlerinin işleyişinin bilinmediğinin göstergesidir. Sayın Bakan'a onlarca kez seslendiğimiz gibi sesleniyoruz. Size yön veren bürokratlarınızın yanlış yönlendirmelerini bir kenara bırakın ilgili sivil toplum teşkilatlarını dinleyin. Onların fikirleri ile bu pandemiyi daha sağlıklı yönetebilirsiniz." (ANKA) 

Öne Çıkanlar