Akkuyu'da patlama: Planlı diyorlar, yaralılar nasıl oldu o zaman?

Akkuyu'da patlama: Planlı diyorlar, yaralılar nasıl oldu o zaman?
Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Aycan Özkan, 'Verdiği zararlar saymakla bitmez. Bir doğa harikası olan, maviyle yeşilin buluştuğu bölge çölleşmiş durumda' dedi.

ARTI GERÇEK- Mersin'deki Akkuyu Nükleer Santrali İnşaatı’ndaki patlamaya ilişkin son gelişmeleri ve nükleer santralin zararlarını Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Aycan Özkan değerlendirdi.

'PLANLI OLDUĞU SÖYLENİYOR AMA KİMSENİN HABERİ YOK'

ARTI TV yayınına bağlanan Özkan, "Aslında buna patlama değil, patlamalar dememiz gerekiyor. Ancak son patlama gerçekten kendini aşmış durumda. Normalde patlamalar deprem etkisi yaratıyor, bu biraz daha büyük bir deprem etkisi yarattı ve uzak yerlerdeki halkın bile camları kırıldı, arabalarının camları patladı. Bize planlı olduğu söyleniyor ama hiç kimsenin haberi yok. Neyin planı? Yaralılar nasıl oldu o zaman, sürekli ambulanslar girip çıkmış oraya. Nasıl bir planlama yapmışlarsa artık" diye konuştu.

'MERSİN HALKININ YÜZDE 86'SI SANTRALE KARŞI'

"Akkuyu'daki kayaların o derece ağır taonajlı bir yapıyı taşıma durumu yok. Muhtemelen o çatlaklar daha da derinleşmiştir" diyen Özkan, "Muhtemelen orada çalışan insanlar arasında da yaralılar olmuş. Bu kadar fütursuzlar yani" dedi.

Özkan, "Santralin verdiği zararlar saymakla bitmez. Bir kere tarımı etkiledi. Bir doğa harikası olan, maviyle yeşilin buluştuğu bölge çölleşmiş durumda. Turizmi etkiledi. Hemen yanı başındaki muz cenneti Anamur ve çevresi büyük endişe içerisinde. Zaten yapılan anketlerde Mersin halkının yüzde 86'sının nükleer santrale karşı olduğu yazıyor" ifadelerini kullandı.

Özkan son olarak, "Nükleer santraller çevre felaketi yaratıyor. Dolasıyla ne Mersin'de ne de dünyanın herhangi bir yerinde nükleer santraller istemiyoruz" dedi.

CHP’Lİ AKIN: NÜKLEERDE ISRAR AKIL TUTULMASIDIR

Bu arada, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da Mersin Akkuyu Nükleer Santralı’nda yaşanan patlamaya dair açıklama yaptı.

Akın, "Bütün sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve yurttaşlarımızın itirazına karşın iktidarın inatla yapımını sürdürdüğü Mersin Akkuyu Nükleer Santralı’nın inşaatında meydana gelen büyük patlama endişeleri arttırmıştır. Resmi makamlar tarafından patlamanın kontrollü yapıldığı belirtilirken; çevredeki yerleşim yerlerinin zarar gördüğü belirlenmiştir. Henüz inşaat halindeyken yol açma çalışmaları sırasında meydana geldiği belirtilen söz konusu kazanın, santralın faaliyette olduğu bir durumda yaşanması ihtimalini düşünmek bile uykularımızı kaçırmaktadır" dedi.

‘KARA DELİĞE DÖNÜŞECEK’

Nükleer santral ısrarını "akıl tutulması" olarak nitelendiren Akın, nükleer santralın ayrıca bir kara deliğe dönüşeceği uyarısında bulundu: "İktidarın plansız ve programsız yürüttüğü enerji politikaları vatandaşın faturasını olumsuz yansımaktadır. Akkuyu’da üretilecek elektriğin yarısı için devletin 15 yıl boyunca garanti ettiği alım fiyatının 12,35 dolar olması ise kaza riskinin yanı sıra nükleer santralın ekonomik olarak da kara deliğe dönüşeceğini göstermektedir."

Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın tüm yurttaşların endişelerini giderecek bir açıklama yapmasını istedi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Mersin Valiliği konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada hasar tespit edilen ev ve seralarda meydana gelen zararlar için tespit komisyonu oluşturulduğu belirtildi.

Açıklama şu şekilde:

İlimiz Akkuyu Nükleer Güç Santrali Bölgesinde bugün yapılan planlı patlatma sonucu patlamanın etkisiyle Büyükeceli bölgemizde ev ve seralarda meydana gelen zararların tespitine yönelik zarar tespit komisyonu kurulmuş olup gerekli çalışmalara başlanmıştır. Bu çerçevede vatandaşlarımızın zararları tazmin edilecektir.

Patlatma ile ilgili gerekli incelemeleri yapmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı’ndan bir ekip görevlendirilmiştir. Konu her yönüyle incelenecek ve sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılacaktır. 
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar