AKP'li belediye mahallenin tek yeşil alanını 'ticaret alanı' olarak devretti

AKP'li belediye mahallenin tek yeşil alanını 'ticaret alanı' olarak devretti
AKP'li Muş Belediyesi, Kültür Mahallesi'nde park olarak kullanılan tek yeşil alanı ‘konut altı ticaret alanına dönüştürülmek üzere’ bünyesindeki temizlik hizmeti şirketine devretti.

AKP yönetimindeki Muş Belediyesi, kent merkezindeki Kültür Mahallesi'nde bulunan ve park alanı olarak kullanılan 3 bin 809 metrekare arsayı belediyenin temizlik hizmeti şirketine devretti. 1 Mart'ta yapılan Muş Belediyesi Meclisi toplantısında alınan karara, "şehir içme su deposunun yeni altyapı projesi kapsamında devre dışı kalacağı" gerekçe gösterildi. Kararda, arazinin "konut altı ticaret alanına dönüştürülerek kat karşılığı projesinde değerlendirilmek üzere" şirkete devredildiği kaydedildi.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre AKP'li üyelerin imzalarıyla geçen karara HDP'li üyeler ret oyu verdi. HDP'liler, "Halkın istifade edeceği yeterli yeşil alanın olmayışından kaynaklı kat karşılığı satışının uygun olmadığını" belirterek karara karşı çıktı.  

Kararın ardından 12 bin nüfusluk mahallede imza kampanyası başlatıldı. Kampanya kapsamında şimdiye kadar 2 bin imzanın toplandığı öğrenildi.

 HDP’Lİ BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURDU

HDP'li Belediye Meclis üyeleri, ayrıca karara karşı Van Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Başvuruda şu ifadelere yer verildi:

"Belediye şirketlerinin denetlenmesinin belediye meclisi denetiminde olmadığı, denetlenmelerinin Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde yapıldığı ve bu şirketler kamuya ait olması gereken arsaları kamu yararı olmaksızın ticari maksatla kullandıkları daha önceki dönemlerde yapılan uygulamalardan da görülmektedir. Belediye sınırları içinde olan taşınmazların tüm şehir sınırları içinde yaşayan halka ait olduğu imar kanunu ile belirlenmiştir. Bu tür alanların kamu yararına kullanılması gerekirken imar planlarında vatandaşlara ait alanlara yeşil alan belirlenip vatandaş mağdur olmaktadır. Dolayısıyla belediyemize ait boş arsanın kamu yararına değil tamamen ticari maksatla kullanılması hakkaniyet açısından da uygun olmamaktadır. Söz konusu karara istinaden kararın yürütmesinin durdurulmasını talep etmekteyiz."

 İtirazda imzası bulunan HDP'li Meclis üyesi Mehmet Emin Özdemir, imar kanununa göre kişi başına 15 metrekarelik bir yeşil alanın düştüğünü ancak bu oranın kentte 4 metrekare olduğunu kaydetti. Özdemir, bu yeşil alanların da kent merkezi dışında yer aldığını aktararak, "Yasal imkanlarımızı kullanarak yürütmenin durdurulması için dava açtık" dedi.

Öne Çıkanlar