Evlenmek istemeyen 16 yaşındaki akrabasını katleden Aslan Karakaş ve kardeşinden 'kasıt yok' savunması

Evlenmek istemeyen 16 yaşındaki akrabasını katleden Aslan Karakaş ve kardeşinden 'kasıt yok' savunması
Evlilik dayatmasını reddeden akrabasını öldüren Aslan Karakaş ile ona yardım eden kardeşinin yargılandığı davada, sanıklar ve avukatları olayda 'kasıt olmadığı' savunması yaptı.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde evlilik dayatmasını reddeden Emine Karakaş’ı (16) katleden Aslan Karakaş (37) ve ona yardım eden ablası Münevver Karakaş’ın yargılandığı dava görüldü. Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasına sanıklardan Aslan Karakaş tutuklu bulunduğu cezaevinden, Münevver Karakaş ise avukatı ile birlikte bulunduğu yerden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Salonda katledilen Emine Karakaş’ın avukatları ve sanık Aslan Karakaş’ın avukatı hazır bulundu.

Mahkeme heyetinin söz verdiği Karakaş’ın avukatı Metin Arkaş, sanıklardan Aslan Karakaş’ın daha önce verdiği savunmasında Emine’nin küçük olduğunu ve başkasıyla evlendirilmemesi gerektiğini söylemesine rağmen kendisinin 16 yaşındaki çocukla evlenmek istemesinin çelişkili olduğunu belirtti. Arkaş, ayrıca sanığın daha önce Emine’nin kendisiyle evlenmeyi kabul etmemesi nedeniyle köyde tehdit amaçlı havaya ateş açtığını, maktulün de bunun üzerine jandarmayı arayıp durumu aktardığını söyledi. Arkaş, sanığa yapılan bu ihbarın ardından neden jandarmaya gittiğini ve jandarmadaki dosyanın neden kapatıldığını da sordu.

Tutuklu sanık yöneltilen bu soruya "Jandarmada ifademi verdim somut bir delil olmadığı için dosya kapatıldı" yanıtını verdi.

ÖNCEKİ İFADESİYLE ÇELİŞTİ

Sanıklardan Münevver Karakaş ise savunmasında kendilerine iftira atıldığını öne sürdü. Kardeşi olan Aslan’ın kendisini gece aradığını, olaya dair hiç konuşmadıklarını sabah gördüğünü belirtti. Karakaş, "Kardeşim akşam gelip kızı istediğini söyledi. Kızın annesiyle konuşmasıyla gittim araç durmadı gitti" diyerek, yaşananların sorumluluğunu Emine’nin annesine yüklemeye çalıştı. Bunun üzerine mahkeme, sanığa daha önceki ifadelerini hatırlatıp, ortaya çıkan çelişkileri sordu. Bu esnada maktul avukatı Arkaş araya girip sanığa soru yöneltmek istedi. Fakat sanık avukatı araya girerek müvekkilinin yanıt vermesini engelledi.

'ŞAKA YAPTIĞINI SANIP GÜLDÜK'

Mahkeme heyetinin söz verdiği Emine Karakaş’ın ağabeyi Veli Karakaş da, amcasının oğlu olan sanık Aslan Karakaş’ın iki yıl önce kendisine Emine ile evlenmek istediğini söylediğini anlattı. Önce şaka yaptığını sanıp, ailecek güldüklerini ifade eden Karakaş, "Sonrasında ciddi olduğunu söylemesi üzerine ona evli, 7 çocuk babası ve 37 yaşında olduğunu, Emine’nin ise daha çok küçük olduğunu belirttim. Bizim karşı olduğumuzu anlayınca evde olmadığım bir zamanda köyde büyük ağabeyime karşı hakaretler ederek havaya ateş açmış. Sonrasında sanık Aslan, eşini ağabeyimin eşinin yanına gönderip Emine’yi istemeye geleceklerini söylemiş. O da Münevver’in de gelmesini istemiş. Bu duruma sinirlenen ağabeyim ise onlar gelince kızıp hepsini evden kovuyor. Aynı gecede yine sanıkla aramızda bir konuşma geçti, 'Sana abi diyoruz, çocukların var. Bizden uzak dur, kendini rezil edeceksin’ dedik. Sonrasında köyde silahla geziyor. Kardeşim de bunu görünce karakolu arayıp, 'beni rahatsız etmesin artık' demiş. Son bir kere konuşalım dedi, oturduk konuştuk. Sıkıntı yaşamadık"  diye konuştu.

TACİZ ETMEYİ SÜRDÜRDÜ

Fakat sanığın aynı gece kardeşine "Emine ben seni unutamıyorum" diyerek taciz etmeyi sürdürdüğünü belirten Karakaş, bunun üzerine kardeşinin de sanığa "Ben sana abi diyorum. Evli ve 7 çocuklu adamsın. Ben ise daha 16 yaşındayım, utan kendinden" yanıtı verdiğini anlattı.

CEZALANDIRILMALARINI İSTEDİ

Öldürülen kardeşinin başkasını sevdiğini dile getiren ağabeyi, "Önce onay vermedim yaşı küçüktür diye. Fakat kimsenin de kendisine bir şey diyemeyeceğini, daima arkasında olacağımı söyledim. Ama Emine sevdiği kişiyle şimdi nişanlanacağını, iki yıl sonra da düğün yapacaklarını söyleyince ve  onun da istediğini görünce onay verdim. İstemeye geldiler, alışveriş yapmaya gittikleri gün de bunlar yaşandı" diyerek, sanıkların cezalandırılmasını istedi. 

SAVCI TUTUKLULUĞUN DEVAMINI TALEP ETTİ

Mahkeme heyetinin sonrasında söz verdiği iddia makamı, üzerine atılı suçun sabit olduğunu belirttiği sanığın tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildirdi.

DİĞER SANIK HAKKINDA TUTUKLAMA İSTEDİ

Maktul avukatı Metin Arkaş, "Bu olayların yaşanmasının temel nedeni çocuk evliliklerinin önüne geçilmemesidir. Bu zihniyetin önünün kapatılmayıp hala devam etmesidir. 37 yaşında ve 7 çocuğu olan bir adam. Bu çocuk okulu bırakma noktasına geldi. Bunlara rağmen tüm cesaretini toplayıp jandarmayı arıyor. Hastanede yattığı süre içerisinde orda görevli olan sağlık personeli Emine’nin ateş ölçerden korkar hale geldiğini ve hastanede her akşam ağladığını söyledi. Ayrıca sanık Aslan Karakaş, aileyi daha önce çok kez tehdit etmiş' dedi. Av. Arkaş, diğer sanık Münevver Karakaş için de mahkemeden tutuklama talebinde bulundu. 

'KASIT YOK' SAVUNMASI

İddia makamının mütalaasına iştirak etmediklerini ve aleyhte olan beyanları kabul etmediklerini söyleyen sanık Aslan Karakaş'ın avukatı ise, yaşanan olayda öldürme kastı bulunmadığını, gerek müvekkilinin samimi beyanları, gerekse de tanık beyanlarına bakıldığında olayın anlık gerçekleştiğini öne sürdü.

Münevver Karakaş’ın avukatı savunmasında bu "Müvekkilim olaylarda ikinci dereceden mağdurdur. Kendisi resmen eşya gibi kullanılmıştır. Üç defa çocuklarından ayırmışlardır. Olay spontane gelişmiştir, önceden öldürme amacı yoktu. Aslan Karakaş’ın avukatına katılıyoruz" dedi.

Duruşmaya verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme, dosyadaki eksik hususların giderilmesi, üzerine atılı suçun sabit olduğu gerekçesiyle sanık Aslan Karakaş'ın tutukluluğunun devamına, sanık Münevver Karakaş’a dair tutuklama talebinin ise reddine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 27 Şubat 2022 tarihine ertelendi. (MA)

Öne Çıkanlar