Almanya, eşcinsel ve biseksüel erkeklerin kan bağışı yapmalarıyla ilgili kısıtlamaları kaldırıyor

Almanya, eşcinsel ve biseksüel erkeklerin kan bağışı yapmalarıyla ilgili kısıtlamaları kaldırıyor
Kan bağışıyla ilgili kurallar ülkeden ülkeye değişiyor. Singapur ve Yunanistan gibi ülkelerde erkeklerle ilişkiye giren erkeklerin kan bağışında bulunması tamamen yasak durumda.

Almanya, eşcinsel ve biseksüel erkeklerin kan bağışı yapmadan önce bir yıl süreyle cinsel ilişkiden uzak kalma zorunluluğunu kaldırmaya hazırlanıyor. Almanya'nın bu kararında Coronavirus (Covid-19) salgınının küresel stoklarda yarattığı baskı olduğu belirtiliyor.

Almanya Sağlık Bakanlığı ve Tıp Birliği'nin yeni risk değerlendirmesinde aynı cinsle tek eşli ilişkisi olan erkekler için kan bağışı yaparken uygulanan kısıtlamaların kaldırılmasını öngörüyor.

Reuters haber ajansının aktardığına göre raporda göre birden fazla erkekle ya da yeni bir erkek partnerle ilişkisi olan erkeklerin, ya da karşı cinsle ilişkisi olan ancak sıklıkla eş değiştirenlerin kan bağışı yapabilmesi için cinsel perhiz süresi dört aya düşürülecek.

Bu önlemlerin bir sonraki değerlendirme toplantısında gündeme getirileceğini ifade eden Sağlık Bakanlığı sözcüsünün tam tarih vermediği belirtiliyor.

Muhalefeteki merkez sağ Özgür demokratik Parti'nin LGBTİ+ sözcüsü bu kararı olumlu karşıladıklarını belirtti ancak kuralların cinsellikle değil kişisel riske odaklanması çağrısında bulundu.

Güveli cinsel ilişkinin önemine vurgu yapan sözcü potansiyel enfeksiyon riskinin kişinin cinsel tercihinden çok kişisel davranışına bağlıdır" diye konuştu.

Covid-19 salgınında aralarında İngiltere ve Avustralya'nın da bulunduğu birçok ülke 1980'lerdeki HIV/AIDS salgınından bu yana yürürlükte olan kan bağışı kısıtlamaları kaldırdı. Bu kısıtlamalar LGBTİ+ ve tıbbi gruplar tarafından ayırımcı ve zamanı geçmiş olmakla eleştiriliyordu.

Fransa'da da kan bağışında bulunmak isteyen eşcinsel bireyler için 4 aylık cinsel perhiz süresi uygulamasına geçtiğimiz yıl son verilmişti.

Kan bağışıyla ilgili kurallar ülkeden ülkeye değişiyor. İspanya, Portekiz ve İtalya'da cinsel tercihe göre bir ayırım söz konusu değilken, Singapur ve Yunanistan gibi ülkelerde erkeklerle ilişkiye giren erkeklerin kan bağışında bulunması tamamen yasak durumda. (HABER MERKEZİ)
 

Öne Çıkanlar