Anne Bedriye Doku: Gülistan’ımı taşa, kuşa, ağaca, toprağa soruyorum

Anne Bedriye Doku: Gülistan’ımı taşa, kuşa, ağaca, toprağa soruyorum
Gülistan Doku’nun 'kaybolmasının' üzerinden tam 2 yıl geçti. Çocuklarının akıbetini hala öğrenemeyen Doku ailesi Dersim’de adalet arayışını sürdürüyor.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK - Dersim’de 5 Ocak 2020’de kaybolan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'dan hala haber yok. Gülistan Doku'nun annesi Bedriye Doku, babası Halit Doku ve ablası Aygül Doku, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve yetkililerle görüşerek Gülistan’ın bulunması ve failin yargılanmasını istedi. Tüm yetkilerin Gülistan’ın bulunacağı yönünde sözler vermesine rağmen hala bir gelişme yaşanmadı. Gülistan’ın kaybolmadan önce en son görüştüğü kişinin Zainal Abarakov olduğu telefon yazışmaları ile ispatlanmasına rağmen dosyanın baş şüphelisi Abarakov tutuklanmadı. Gülistan Doku bulunmadığı gibi ailenin talepleri de karşılanmadı.

HER TARAFI KAMERALAR İLE İZLENEN DERSİM’DE İKİ YILDIR KAYIP

Her tarafı MOBESE kameraları ile izlenen Dersim’de Gülistan Doku’nun kaybolmasının üzerinden tam 2 yıl geçti. Dersim’de Gülistan’ı aramaktan vazgeçmeyen ailesi Tunceli Adliyesi önünde beş gün önce başlattıkları oturma eylemini sürdürüyor. Anne Bedriye Doku, babası Halit Doku ve kardeşi Bahar Doku, kış ayında soğuk havada adliye önünde sürdürdükleri eylemde Gülistan’ın akıbetini soruyor.

DOKU AİLESİ VALİ VE BAŞSAVCI İLE GÖRÜŞTÜ

Dersim’de eylemlerini sürdüren Doku ailesi dün Tunceli Valisi ve Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşerek taleplerini iletti. Ailenin aktardığına göre yaptıkları görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmadığı gibi, şüpheli Abarakov’un tutuklanmasına yönelik taleplerine de olumlu cevap verilmedi. Ailenin "Zainal Abarakov neden tutuklanmıyor?" yönünde talebine valinin, "Zainal Abarakov’un suçlu olduğuna dair delil yok" sözleri ile cevap verdiği belirtildi. Tunceli Adliyesi önünde oturma eylemini sürdüren Gülistan Doku’nun babası Halit Doku ve annesi Bedriye Doku +Gerçek’e konuştu.  

BABA DOKU: BEN ÇOCUĞUMU OKULA GÖNDERDİM, ÖLÜME DEĞİL

Soğuk havada eylemini sürdüren baba Halit Doku, bugüne kadar başvurdukları hiçbir yerden olumlu sonuç alamadıklarını söyledi. Görüştüğü tüm yetkililerin kızının bulunacağı ve failin yargılanacağı yönünde sözler verdiğini anlatan Halit Doku, onca delile rağmen neden dosyanın baş şüphelisi Zainal Abarakov’un yakalanmadığını sordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya seslenen baba Doku, "Bize yardım etsinler. Bu katili yakalasınlar. Ben çocuğumu okula gönderdim, ölüme göndermedim. Çocuğumun millete devlete yardımı, faydası olsun istedim. İki yıldır perişan olmuşuz. Gece gündüz kızımızı arıyoruz" dedi.

'KIZIMIN KEMİKLERİNİ İSTİYORUM'

Dersim'de, adliye önünde beş gündür beklediklerini ifade eden Doku, "Kızımı bulana kadar burada bekleyişimiz sürecek. Yetkililer bize cevap vermiyor. Sorduğumuzda ‘Araştırıyoruz, soruşturuyoruz. İlla bir gün kızınızı bulacağız’ diyorlar. Hangi baba kızının kemiklerini isteyebilir. Artık ben istiyor. Ya kızımın kemiklerini verin, yada canlı bulsunlar. Kıştır, soğukta bekliyoruz. Sonuna kadar bekleyişimiz sürecek" diye konuştu.

ANNE DOKU: ZAİNAL ABARAKOV’U KİM KORUYOR?

Anne Bediriye Doku ise dosyanın baş şüphelisi olan Zainal Abarakov’un tutuklanmamasına tepki gösterdi. Abarakov’un Gülistan’a gönderdiği mesajlarında ‘Benim arkam sağlam. Bana kimse bir şey yapamaz’ diye yazdığını hatırlatan anne Doku, "Neden iki yıldır bu katili saklıyorlar, neden… Bu kimdir, bunun arkasında kimler var? Niye kimse bunu yakalamıyor. Neden üç gün sonra onun ifadesi alınıyor. Anne ayrı, baba ayrı ifade veriyor. Çocuk ayrı veriyor. Bu neden yakalanmıyor. Kim bunu koruyor" diye sorarak Abarakov’un tutuklanmasını istedi.

'KIZIMI DEVLETE SORMAYACAĞIM DA KİME SORACAĞIM?'

Tunceli Valisinin gazetecilere "Gülistan Doku’yu sormasınlar" dediğini hatırlatan anne Doku, "Neden sormasınlar? Ben Gülistan’ı devlete sormayacağım da kime soracağım. Cumhurbaşkanına sormayacağım da kime soracağım. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sormayacağım da kime soracağım. Ben kızımı devlete emanet etmiştim. Benim kızım evinde, benim yanımda kaybolmadı. Ben önce Allah'a sonra devlete emanet ettim" diyerek sitemini dile getirdi.

'BİZ BEŞ DURUŞMADIR İFADE VERİYORUZ AMA O GELİP İFADE BİLE VERMİYOR'

Kızı Gülistan’dan iki yıldır haber alamadıklarını, başına ne geldiğini bilmediklerini söyleyen anne Doku, şunları söyledi: "Benim kızımın başına ne geldi? Niye kimse bize bir cevap vermiyor? Taşa, kuşa, ağaca, toprağa, havaya ve hayvana soruyorum. ‘Gülistan’ı görmediniz mi’ diye soruyorum. Kimse bana cevap vermiyor. Evini buradan taşıyor, kimse incelemiyor.  Kızım Aygül ‘Evini buradan götüremezsin’ dediği, elektrikli süpürgesi kamyondan düşüp kırıldığı için bize dava açtılar. Bizi sürüm sürüm süründürüyorlar. Biz beş duruşmadır gelip ifade veriyoruz, ama o gelip ifade bile vermiyor. Ortada bir can yok can. Delil diyorlar, bir canın olmaması delil değil midir? Bu yeterli değil mi? Kendilerini benim yerime koysunlar. Akşam başını yastığa koyduklarında beni düşünsünler. O anne ne yapıyor diye… Ben 21 yaşındaki kızımı kaybettim. O daha bir fidandı, hayalleri vardı. O öğretmen olacaktı. Herkese soruyorum. Benim kızımın suçu günahı neydi? Kimse bize yardım etmiyor."

GÜLİSTAN DOKU 2 YILDIR KAYIP

Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinden buna haber alınmayan Munzur Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Gülistan Doku’nun akıbeti bilinmiyor. En son üvey babası polis olan Zainal Abarakov ile tartıştığı görülen, ardından üniversiteye giden bir minibüse bindiği MOBESE kamera kayıtlarıyla tespit edilen Doku’nun kaybolmasının üzerinden tam iki yıl geçti. Dosyanın baş şüphelisi olan Abarakov tutuklanmadığı gibi, diğer aile bireyleri ile ilgili etkin bir soruşturma da yürütülmedi.

ÖNCE ‘İNTİHAR’ ALGISI YARATILDI, SONRA CİNAYET ŞÜPHESİ ÜZERİNDE DURULDU

Uzun bir süre Gülistan Doku intihar ettiği algısı ile soruşturma yürütüldü. Uzunçayır Baraj Gölü’nde aylarca arama yapıldı ancak hiçbir ize rastlanmadı. "Gülistan Doku nerede" diyen aileye, öğrencilere soruşturmalar açıldı. Abarakov’un polis olan üvey babası Engin Yücer kamuoyunda intihar algısı yarattığı gerekçesi ile hakkında dava açılarak polislikten ihraç edildi. Gülistan Doku kaybolduktan 20 ay sonra soruşturmanın seyri değişerek, cinayet şüphesi ile yürütüldü. Bir buçuk yılın ardından Abarakov’un cep telefonuna savcılık tarafından el konuldu. Dersim’de adalet arayışını sürdüren Doku ailesine göre Gülistan kaybolmadı, kaybettirildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar