Plaza De Mayo Anneleri kurucularından Nora Cortinas: Türkiye'deki diktatörlerin de sonu aynı olacak

Plaza De Mayo Anneleri kurucularından Nora Cortinas: Türkiye'deki diktatörlerin de sonu aynı olacak
Plaza De Mayo Anneleri kurucularından Nora Cortinas, Artı TV'de Ahmet Nesin'in konuğu oldu. Cortinas, beyaz eşarbın ortaya çıkış hikayesini anlattı.

ARTI GERÇEK- Plaza de Mayo Anneleri kurucularından Nora Cortinas, "Barış Anneleri ve Cumartesi Anneleri'nin mücadelesi sonucunda Türkiye'deki diktatörlerin de sonu aynı olacak" dedi.

Arjantin'de 1976-1983 yılları arasındaki diktatörlük döneminde, çocukları 'kaybedilen' Arjantinli annelerin bir araya gelerek oluşturduğu 'Plaza De Mayo Anneleri' kurucularından Nora Cortinas, Artı TV'de Ahmet Nesin'in sunduğu Ustura programına konuk oldu.

BEYAZ EŞARBIN HİKAYESİ

Annelerin kullandığı beyaz eşarpın ortaya çıkış hikayesini anlatan Cortinas, uzun yollar yürüdükleri dönemde 'barışın sembolü' olan beyaz rengi kullandıklarını belirtti. Eşarbın İspanyolcada 'çocuk bezi' anlamına geldiğini söyleyen Cortinas, "Torunlarımızın çocuk bezlerini alıp başımıza sarıyorduk. Bezlerin arkalarına kaybedilen çocuklarımızın ismini ve kaybediliş tarihini yazarak yola çıkıyorduk. Gittiğimiz ülkelerdeki anneler de bu geleneği devam ettirdiler" dedi.

'MÜCADELEMİZ ONLARIN İŞKENCECİ OLARAK TANINMASINI SAĞLADI'

Cortinas, dünyadaki çok önemli bir direnişin başlangıcına tanıklık etmenin nasıl bir his olduğu yönündeki soruya da şöyle yanıt verdi:

"Diktatörlük döneminde ilk kez bir araya gelen anneler içinde ben de vardı. İşkence, gözaltı ve tutuklamalarla bizleri durduracaklarına, susturacaklarına inanıyorlardı ancak tam tersi oldu. Biz direndikçe, daha fazla sempati ve empati kazandık. Bizim kararlılığımız, onların birer işkenceci olarak tanınmasını sağladı."

CUMARTESİ ANNELERİ VE BARIŞ ANNELERİNE MESAJ

Cortinas, Türkiye'deki Cumartesi Anneleri ve Barış Anneleri'ne verdiği mesajında da, "Barış Anneleri ve Cumartesi Annelerinin mücadelesi sonucunda Türkiye'deki dikatörlerin sonu da aynı olacak" dedi.

Öne Çıkanlar