Avrupa'da ilk defa İranlı bir diplomat 'saldırı planlamaktan' yargılanıyor

Avrupa'da ilk defa İranlı bir diplomat 'saldırı planlamaktan' yargılanıyor
Bir diplomatında aralarında olduğu 4 İranlı 2018 yılında Fransa'da sürgündeki İranlı muhaliflere yönelik saldırı planlamaktan yargılanıyor.

Diplomat ve diğer bulunduğu 3 İranlı, 2018 yılında Fransa'da sürgündeki İranlı muhaliflere yönelik saldırı planlamadıkları iddiasıyla Belçika'nın Antwerp şehrinde yargılanıyorlar. Böylecek ilk kez bir Avrupa Birliği (AB) ülkesi İranlı bir yetkiliyi 'terör' suçlamasıyla mahkemeye sevk etmiş oldu.

Euronews Türkçe'de yer alan habere göre, Belçikalı savcılar, Viyana'da diplomat Assadolah Assadi ve diğer üçünü Paris merkezli İran Ulusal Direniş Konseyi'nin (NCRI) 2018'deki mitingine saldırı planlamakla suçluyor.

Mitingin açılış konuşmasını ABD Başkanı Donald Trump’ın avukatı Rudy Giuliani yapmıştı.

Almanya'da tatildeyken tutuklanan ve Belçika'ya teslim edilen Assadi Antwerp'teki duruşmaya katılmadı. Savcıların, Tahran'dan direkt emir aldığını iddia ettiği Assadi, İran'ın Viyana büyükelçiliğinde üçüncü danışmandı.

Fransız yetkililer, diplomatın Güney Avrupa'da istihbarattan da sorumlu olduğunu belirtiyor.

İran ise saldırı iddialarını terörist bir grup olarak gördüğü NCRI tarafından öne sürüldüğünü belirtiyor.

Yetkililer, saldırının Fransız, Alman ve Belçikalı güvenlik teşkilatları arasında koordineli bir operasyonla engellendiğini duyurmuştu.

Öne Çıkanlar