Erdoğan'ın 'Avrupa'da ücretli aşı yapılıyor' açıklamasının altında ne var?

Erdoğan'ın 'Avrupa'da ücretli aşı yapılıyor' açıklamasının altında ne var?
İktidar eskisi gibi birkaç günlük değil bir anlık propaganda için dahi her şeyi söyleyebiliyor. Bir an için…

ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP Sakarya Genişletilmiş İl Danışma Toplantısı'nda yaptığı konuşmada "Bugün Avrupa'nın en gelişmiş ülkeleri dahi bu aşıları ücretle yapıyorlar. Bugün İngiltere 100, 150 sterlinle aşı yapıyor. Biz ise ücretsiz aşı yapıyoruz. Aramızdaki fark bu. Almanya'ya gidiyorsun bakıyorsun 100, 150 avro. Ama bizde böyle bir şey yok" diyerek devam etti ve "Bize de nasihat ettiler, böyle olmaz belli bir bedel alın dediler'' dedi.

Bi dakka…

Cümleye bir yanlışla başlayınca doğal olarak iddiayı güçlendirmek için ikinci bir yanlışla da devam etmek zorunda kalınmış.

Avrupa’da aşıdan ücret alındığını söyleyen ve ‘siz de alın!’ diyen Avrupalı yönetici kim acaba? Ne zaman, nerede görüşmüş olabilirler? NATO liderler zirvesinde mi? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Almanya’ya gidiyorsun bakıyorsun 100, 150 avro aşı" diye kesin konuştuğuna göre gitmiş ve bakmış. Kendisi Almanya’da aşı olmadıysa aşı olan biri için gitmiş ve bakmış 100-150 euro istendiğini de görmüş olmalı kendi ifadesine göre. O kişi(ler) bugün yarın ortaya çıkar ve "Evet bu parayı ödedim, işte makbuzu" diye gösterecektir herhalde.

AKP’li yöneticilerin birkaç yıl önceki iddialarına göre ‘yıkılmak üzere’ olan Avrupa Birliği ve mesela AB'nin ‘bitmiş’ üyesi Yunanistan’da aşı ücretsiz olduğu gibi 18-25 yaş arasını teşvik için kişi başı 150 euro katkı varmış. Belki de Erdoğan’ın görüştüğü kişiler 'Biz aşı için teşvik veriyoruz siz de verin' demiş olabilir de çevirmen mi başka çevirdi? Aksi halde Erdoğan böyle bir şeyi hem de kendi partililerinin karşısında neden söylesin?

Daha önce de söylenen birçok gerçek dışı ifade gibi bunun da bilerek yanlış söylendiğini, söylenileni inandırıcı kılmak için yine 'Bu cuma yayınlayacağız' denileceğini de düşünebiliriz ama bu kadar açığa çıkmış bir dilde neden ısrar edilir?

Aslında bu dil, zaten onlara uzak olan muhalifleri değil iktidar seçmenini uzaklaştırıyor iktidardan. Fakat gerçeği söyleseler iktidar seçmeni daha da uzaklaşacak iktidardan...

İktidar medyasının yalanlarından bıkarak gerçek haberler alabilmek için sosyal medyanın çok yaygınlaştığı, teyitli haber üzerine Twitter, Facebook gibi kuruluşların ciddi olarak uğraştığı bir zamanda kurdukları bu dil muhalefeti daha da gerçek, iktidarı ise iyice gerçek dışı kılıyor.

Sosyal medya ile gerçek ile hiç bağı olmayan, dünyadan bihaber insanları belki kendi gerçek dışılığınıza ikna edebilirsiniz ama onlar da sokağa hiç çıkmıyor, eş dostla konuşmuyor mu? 

İktidar eskisi gibi birkaç günlük değil bir anlık propaganda için dahi her şeyi söyleyebiliyor. Bir an için…

Bi dakka ama...

Ya sonraki an?

Dünyadan bihaber insanları böyle ikna ettiğinizde dünyadan haberdar olanlarla aranıza ciddi bir mesafe de koymuş olursunuz, ki onların içinde kendi seçmenleri de var muhakkak.

AKP anlık mutluluk için anlık çarpıtma yapıyor. Anlar birleşince tüm zamanları oluyor.

Ne zamanlar ama…

'Ustalık' zamanları…

Öne Çıkanlar