Avukatlardan MHP'li Sazak hakkında suç duyurusu

Avukatlardan MHP'li Sazak hakkında suç duyurusu
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu'nda avukatlara hakaret eden MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak hakkında, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Derneği (ÖHD) üyesi bir grup avukat suç duyurusunda bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen suç duyurusu dilekçesinde, MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak'ın, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun 14 Kasım 2019 tarihli oturumunda, cezaevinde işkence iddialarının ve hasta mahkûmların kelepçeli muayene edilmesiyle ilgili söz aldığı, konuşmasında siyasi mahkumların haklarını çok daha iyi bildiklerini belirterek, hakaret içeren ifade kullandığı belirtildi.

ÇHD, İHD, ÖHD ve Toplumsal Hukuk, Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nda avukatlara yönelik, "it sürüsü" nitelemesinde bulunan MHP'li Metin Nurullah Sazak hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun 14 Kasım 2019 tarihli oturumunda Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi üyelerine gözaltına işkence uygulandığına dair yapılan görüşmeler sırasında MHP'li Metin Nurullah Sazak’ın avukatlara "it sürüsü" demesi avukatlar tarafında protesto edildi. Ankara Adliyesi'nin B Kapısı'nda düzenleyen Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Toplumsal Hukuk Ankara şubeleri,"Savunmayı Savunuyoruz" pankartı açtı.

Avukatlar adına açıklamayı yapan avukat Sercan Aran, "TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda 14 Kasım 2019 tarihli oturumunda MHP Eskişehir milletvekili Metin Nurullah Sazak avukatlara yönelik 'it sürüsü' nitelemesinde bulunmuştur" dedi. Aran, milletvekillerinden gelen itirazlara rağmen Sazak’ın özür dilemediğini belirterek, "İktidar ortağı MHP'nin bir milletvekili tarafından siyasi davalarda görev üstelenen avukatlara yönelik bu ifade, biliyoruz ki sehven söylenmiş bir söz değildir. Aksine, siyasi iktidarın savunmaya ve savunma hakkına bakışının bir diğer ifadesidir" diye belirtti. 

Tarihin her döneminde baskıcı ve faşizan iktidarların savunma hakkına ve savunmalara saldırdığını kaydeden Aran, avukatların adalet talebinin, hak ve özgürlükler savunmasını kendilerine bir tehdit olarak algılandığını söyledi.

'SAVUNMAYA TAHAMMÜLSÜZLÜK ARTMAKTADIR'

Aran, "Ülkemizde de, savunma hakkına ve savunmanlara yönelik tahammülsüzlük; OHAL sürecinde çıkarılan KHK'ler ile savunma hakkını kısıtlayan hükümlerin ceza muhakemesi ve ceza infaz sistemine getirilmesiyle; iktidara muhalif kişilerin avukatlığını üstlenmiş olan onlarca meslektaşımızın fiziki saldırılara maruz kalması, gözaltına alınması, tutuklanmasıyla; duruşmalarda sözümüzün kesilmesi, varlığımızın tanınmamasıyla; adliyelere, gözaltı merkezlerine, cezaevlerine girişlerimizin ve müvekkillerimize ulaşmamızın keyfi ve sistematik biçimde engellenmesiyle; öteden beri ve artarak yaşama geçirilmektedir" diye ifade etti. 

Toplumun adalet, eşitlik, özgürlük, barış ve kardeşlik özleminin, hukuk ve yargı zeminindeki sesinin avukatlar olduğunu ifade eden Aran, "Çünkü yargının, siyasi iktidar tarafından ele geçirilip, bir zor aygıtı olarak araçsallaştırıldığı içinde bulunduğumuz süreçte; siyasi iktidar karşısında bağımsızlığını ve mesleki onurunu koruyabilmiş olan, gerçek hukuk ve adalet safında yer alan yegane yargısal özne de, avukatlardır. Avukatlara ve savunma hakkına tahammülsüzlük; gerçekte demokrasiye, hak ve özgürlüklere, eşitlik, barış ve kardeşlik değerlerine, bu değerlerin hukuk ve adalet zemininde savunulmasına tahammülsüzlüktür" diye konuştu.

Dilekçede, komisyonun diğer üyesi milletvekillerin, avukatlardan özür dilemesini istediği Sazak'ın, özür dilemeyerek sözünü geri almaktan da ısrar ettiği vurgulandı. Sözlerinin avukatlara ve savunma haklarına duyulan tahammülsüzlüğün bir örneği olduğu belirtilerek, Sazak hakkında soruşturma açılması istenildi.

Suç duyurusunun ardından adliye önünde açıklama yapan avukatlar, savunmaya ve avukatlara yönelik saldırılar son bulana kadar mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.

Ayrıca 14 Kasım günü TBMM’de HDP milletvekillerine karşı MHP milletvekili Sazak tarafından "O teröristlerin it sürüsü gibi avukatları var" şeklinde hakaret edilmişti.

Öne Çıkanlar