Ayasofya'daki eserlerin sökülmesini istedi: Putları koruma saçmalığına bir son verin

Ayasofya'daki eserlerin sökülmesini istedi: Putları koruma saçmalığına bir son verin
Sakarya Üniversitesi'nde görevli tarih profesörü Ebubekir Sofuoğlu, 'Putları koruma saçmalığına bir son verin artık' sözleriyle Ayasofya'daki eserlerin sökülmesini istedi.

Danıştay'ın 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Diyanet'e devredilen ve cami olarak 24 Temmuz'da ibadete açılacak olan Ayasofya'daki ikon ve mozaiklerin akıbetinin ne olacağına dair tartışmalar devam ediyor. 

Kılınacak namazlar sırasında bu eserlerin görünmemesi için çalışmalar yürütüldüğü bilinirken, eserlerin sökülmesi savunanlar da çağrılar yapmaya başladı. 

Son olarak Sakarya Üniversitesi’nde tarih profesörü olarak görev yapan Ebubekir Sofuoğlu, Ayasofya’daki kutsal eserlerin sökülmesini hakaret dolu sözlerle istedi. İmparatoriçe Zoe için ‘Fahişe’ ifadesinin kullanan Sofuoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Camide Fahişe olur mu? Fakat, İKONLAR ortadan kaldırılmazsa Fatihin Emaneti Ayasofya, Fahişe ZOE ile Fahişenin sergilendiği Dünyadaki ilk cami olacak. Bu yönüyle emanetine saygısızlık yaptığımız Fatihin, ortadan kaldırdığı İKON yani PUTLARI koruma saçmalığına bir son verin artık" dedi. 

KALIN: IŞIK SİSTEMİ OLMAYACAK

Öte yandan, NTV’de Ahmed Arpat’ın sorularını Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Ayasofya'daki eserlerin perdeler ile kapatılacağını söyledi. 

Cami olarak kullanılacak olan Ayasofya'ya sınırlı sayıda kişinin alınacağını söyleyen Kalın, "Bugün Cumhurbaşkanımız Ayasofya’yı ziyaret ederek hazırlıkları inceledi. 86 yıl sonra ibadete açılması çok önemli. Hazırlık yaparken salgın önlemlerini unutmamalıyız. Bu konuda vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz. Camiye sınırlı sayıda kişi alınacak. Ayasofya’nın şanına uygun şekilde açılışın gerçekleşmesi gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız da katılacak. Giriş katında cuma namazı kılınacak. Resimlerle ilgili Kültür Bakanlığımızın çalışması var, tamamlandı. Işık sistemi olmayacak bir perde ile kapatılması üzerinde çalışılıyor. Üzerinin kapanması, üzerinin sıvanması söz konusu değil. Çok hassas bir çalışma yürütülüyor, kimsenin endişesi olmasın. Zemin halı kaplanacak." dedi.(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar