Aydın Engin: KKTC'de çok ciddi bir olasılığa işaret edeceğim: İlhak!

Aydın Engin: KKTC'de çok ciddi bir olasılığa işaret edeceğim: İlhak!
'Peki AKP iktidarı Kıbrıs'ın kuzeyini ilhak ederse ne olur?'

T24 yazarı Aydın Engin, KKTC'de cumhurbaşkanlığı seçimlerini Türkiye'nin desteklediği aday Ersin Tatar'ın kazanmasının ardından adada yeni bir dönemin başladığına dikkat çekti. Rum ve Türk taraflarının müzakerelerdeki anlaşmazlığını ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri hatırlatan Engin, Erdoğan'ın Kıbrıs'ın kuzeyini ilhak etme olasılığına vurgu yaptı.

Engin, "Peki AKP iktidarı Kıbrıs'ın kuzeyini ilhak ederse ne olur? Belki AKP Reisi, eline önemli bir uluslararası hukuk kozu geçireceğini umuyor ve hesaplıyordur." diye yazdı.

Engin'in T24'te "Kıbrıs'ta ilk adım tamam, peki ikinci adım ne?" başlığıyla yayımlanan bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

KKTC'de artık yeni bir dönem başlıyor. Dünyada hiçbir devletin tanımaya yanaşmadığı, "Tek millet iki devlet" diye öve öve bitirilmeyen, savaşta sanayici damadın SİHA'larıyla desteklenen Azerbaycan'ın bile tanımadığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin fiilen 46 yıllık siyasal belirsizliğine belki de son verecek yeni bir dönem…

Bir bilgiye dayanmayan ama çok ciddi bir olasılığa işaret edeceğim: İlhak!

Akdeniz'in doğusunda Mısır'ın, İsrail'in, Lübnan'ın, Suriye'nin ve Birleşmiş Milletler'ce tanınmış, AB'ye üye yapılmış Kıbrıs Cumhuriyeti'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarından mahrum bırakılan Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs yani KKTC topraklarını ilhak etmesiyle elde edeceği uluslararası hukuk kazanımı Ankara için çok önemli.

Akdeniz'in doğusu söz konusu olduğunda ABD'den Rusya'ya, AB'den, (Katar hariç) Arap dünyasına kadar uzanan birbirleriyle rakip ya da müttefik bir güçler paleti tarafından şamar oğlanına döndürülen Türkiye'nin eline egemenlik alanına Kıbrıs'ın kuzeyinin de katılması bu bağlamda önem taşıyor,

KKTC'de şimdi federasyon çözümünü resmen reddetmeyen ama yokuşa sürerek olanaksızlaştıran bir yönetim seçim "kazandı". Güney'deki Rum yönetiminin de Rum milliyetçiliğine sarılarak müzakerelere öbür uçtan yokuşa sürmesiyle müzakereler artık göstermelik olmaktan bile çıkıp "anlaşmama müzakereleri"ne dönüşeceğe benziyor.

* * *
Peki AKP iktidarı Kıbrıs'ın kuzeyini ilhak ederse ne olur?

Belki AKP Reisi, eline önemli bir uluslararası hukuk kozu geçireceğini umuyor ve hesaplıyordur.

Ancak görünen o ki, böyle bir adım, AKP iktidarının "Bağdat'tan (Şam'dan, Brüksel'den, Washington'dan, Moskova'dan, Baku'dan, Berlin'den) dönen yanlış hesaplarına" bir yanlış hesap daha ekleyecek… 

Öne Çıkanlar