BEDAŞ'ta 'Cengiz oyunu'

BEDAŞ'ta 'Cengiz oyunu'
İşçilerin örgütlenmemesi için SGK kayıtlarında değişiklik yaptılar.

İsa Uğur ERDOĞAN


ARTI GERÇEK- Cengiz Holding’e bağlı Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş'de (BEDAŞ) çalışan işçiler TÜRK-İŞ’e bağlı TES-İŞ Sendikası’nın imzaladığı Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ile verilen sefalet zammına iş bırakarak isyan etmişti.

Nisan ayında şirket bünyesinde çalışan iki bine yakın sayaç okuma, açma-kapama ve bakım-onarım işçisi, ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 zam dayatmasıyla karşılaştı.

Yüzde 5 zammı kabul etmeyerek 30 Nisan’da iş bırakan işçiler, şirket tarafından ‘Zararı ödetiriz’ denilerek tehdit edilmişti. Ücretlerinin kesileceği ve zararın kendilerinden tahsil edileceği söylenerek tehdit edilen işçilere üye oldukları TES-İŞ’te sahip çıkmamış, işkolunun grev yasağında olduğunu ve pandemi gerekçesiyle hareket etmeyeceğini bildirmişti. 

Hem şirkete hem de TES-İŞ’e öfkeli işçiler DİSK/Enerji-Sen’de örgütlenmeye karar verdi. Bir süredir işçilerle görüşmeler yapan DİSK/Enerji-Sen yaklaşık 700 işçiyi DİSK Genel Merkezi’nde bugün yapacağı törenle toplu olarak sendikaya üye yapmaya hazırlandı.

20 GÜN KAZANDILAR

Ancak, sabah itibariyle TES-İŞ’ten istifa eden BEDAŞ işçileri DİSK/Enerji-Sen’e üyeliklerini yapamadı. Üye olmaya çalışan işçilerin enerji işkolunda çalışmadığı görüldü. DİSK/Enerji- Sen, Cengiz Holding’in şirketlerini tek bir işkolunda birleştirdiği ya da işçilerin birimlerinde giriş-çıkış yapıldığı üzerine duruyor. Bu durumda SGK’ye yapılacak bildirimler 20 günü bulabiliyor.

DİSK/Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin konuya dair yaptığı açıklamada, "Şu an işkolu olarak üyelik başvurusu yapıldığında maalesef karşımıza 'işkolunda çalışmıyor' ibaresi' görülüyor. Ama büyük ihtimal işçilerin çalıştıkları birimleri SGK’de değiştirdikleri için 20 gün süreleri var. Muhtemelen o süreyi kullanıyorlar. Bugün güçlü bir geçiş yapacağımızı biliyor işveren. Burada hatalı başvuru göstererek arkadaşlarımızın şevkini kırmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

Toplu üye geçişi için işçilerin belirlenen saat öncesinde işlemlere başladığını ve akşam saatlerinde bu sayının yüzlerce olacağını belirten Keskin, kendilerine gelen hatalı başvuruları yasal süre sonunda onaylayacaklarını kaydederek, "Tüm bu yapılanlar karşısında emeğimize, alınterimize hep birlikte sahip çıkaracağız" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar