Belgelerle 'İki Cihan Harbi Arasında Kürt Vurgunu'

Belgelerle 'İki Cihan Harbi Arasında Kürt Vurgunu'
'İki Cihan Harbi Arasında Kürt Vurgunu' kitabında; Birinci Dünya Savaşı’nın neden ve amaçlarını, ulus devlet ve Kürtlere dayatılan soykırım gibi ana başlıkları belgeler ışığında anlatılıyor.

Cihan Özyıldız’ın "İki Cihan Harbi Arasında Kürt Vurgunu" kitabı, Aram Yayınevi etiketiyle çıktı. Özyıldız, "İki Cihan Harbi Arasına Kürt Vurgunu" kitabını Şeyh Said isyanında yaşamını yitiren dedesi Ali, amcaları Amer, Abdullah ve isyanda yetim kalan babasına atfediyor.

Yazar, kitabında Kuzey-Batı Kürdistan ve Türk-Ulus-Devletçi anlayışın Kürtlere karşı 1908'den başlayarak İkinci Dünya Savaşı'na ve Dersim direnişine kadarki süreçte uyguladığı soykırım yöntemlerini ve Kürt direnişlerini ele alıyor. 

'KİM BU SOSYOLOJİK, SİYASAL VE TARİHSEL GERÇEKLİĞİ REDDEDEBİLİR?'

Yazar, kitabının önsözünde şöyle diyor:"Faşist uus-devlet tekçi zihniyeti ile Kürde ait her şeyi yeryüzünden silmeyi hedeflemiştir. Bundan dolayı bu çalışmamın ismini ‘Vurxuna Kürda’ yani ‘Kürt Vurgunu’ koydum. Bu tabiri ve tespiti ilk defa Koçgiri isyanında bilge ve yaşlı Kürt kadın ve erkekleri kullanmıştır. Türk ulus-devletinin Kürtlere yönelik politika ve stratejisini birçok sosyal bilimci tarihçi ve siyasetçi bile bu tarzda sade ve hakikat gerçekliğinde ifade edemez. Fiziki kırım ve siyasi-kültürel soykırımlarla birlikte göçertme, sürgünle, insansızlaştırılan Kürdistan coğrafyası, bu politikalarla birlikte doğal zenginliklerine; kültürüne el koyma, Kürtler üzerindeki uygulanan vurgun değil mi? Kim bu sosyolojik, siyasal ve tarihsel gerçekliği reddedebilir?"

'HALEN AYNI DÜŞMANCA POLİTİKA KÜRTLERE KARŞI UYGULANMAKTADIR'

Cihan Özyıldız, dedelerinin son bakışında, ninelerinin son iç çekişinde saplanıp kalmış olanı göstermek istediğini belirtiyor. Yazar, Birinci Dünya Savaşı’nın neden ve amaçları, devlet ve sınıflar, Ermeni katliamı ve Kürtler, Kemalizm, Kürt ulusal taleplerinin doğuşu, Kürdistan’da isyanlar ve tedip-tenkil operasyonları, ulus devlet ve Kürtlere dayatılan soykırım gibi ana başlıkları belgeler ışığında anlatıyor.

"İsyanlar döneminde ve normal zamanlarda bile, ordunun ve esasta askeri bürokrasinin ayaklanmaya katılan Kürtlere, sivil bürokrasiye oranla çok daha az hoşgörülü olmuştur. İsyanlarda etkin rol oynayan/oynadığı varsayılan kimseler  ‘düşman’ olarak görülürdü. 1930’lardaki askeri operasyonlar sırasında birliklere bir talimat gönderen Fevzi Çakmak, ‘Eğer bütün köy halkı devlet kuvvetleriyle çatışmaya girmişse köyün tamamının yakılması ve hayvanlarına, mallarına el konulması, emredilmiş; geri çekilen ve kaçanların sıcak takip yoluyla yakalanıp yok edilmesi’ istenmiştir. Ve şu bir gerçek ki halen de aynı düşmanca politika Kürtlere karşı uygulanmaktadır."

CİHAN ÖZYILDIZ KİMDİR? 

Cihan Özyıldız, 1968 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Cûmê köyünde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Lice’de tamamladı. Politik nedenlerle 1992 yılında tutuklandı. 29 yılı aşkın bir süreyi kesintisiz bir şekilde cezaevinde geçiren ve hala İzmir / Menemen T Tipi Cezaevi’nde olan yazarın daha önce farklı yayınevlerinden Kürtçe şiir ve araştırma eserleri çıktı. (MA)

Öne Çıkanlar