BM'den Maraş tepkisi: Kaygı verici

BM'den Maraş tepkisi: Kaygı verici
Kıbrıs Cumhuriyeti Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs'taki açıklamaları nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'ne başvurdu. BM Genel Sekreteri Guterres gelişmelerden 'derin kaygı' duyduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Antonio Guterres'in, Ankara ile KKTC'nin kapalı Maraş bölgesinin bir kısmının daha açılması yönündeki planlarından 'endişe duyduğu' açıklandı. Guterres'in sözcüsü Farhan Haq, 1974 harekâtından önce 17 bine yakın Rum'un evlerini terk etmek zorunda kaldığı kapalı Maraş'a yönelik tutumlarının değişmediğini belirterek ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına dikkat çekti.

'TEK TARAFLI ADIMLARDAN KAÇINILMALI'

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Guterres'in Türkiye ile Kıbrıslı Rumların kararından derin endişe duyduğunu belirten Haq, "Genel Sekreter tüm taraflara tekrar tekrar, gerginliği kışkırtan ve Kıbrıs meselesine kalıcı bir çözüm bulunması için taraflar arasında süregelen ortak zemin arama çabalarını tehlikeye sokabilecek tek taraflı adımlardan kaçınmaları için çağrısında bulunmuştur" dedi.

'TAVRIMIZI BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARLARI BELİRLİYOR'

Haq, BM'nin Maraş'a yönelik pozisyonunun değişmediğini ve bu tavrın ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla doğrultusunda alındığını vurguladı.

Maraş'ın yüzde 3,5'inin açılacağının açıklanmasının ardından Türkiye ve KKTC'deki Ersin Tatar yönetimine ABD, AB ve İngiltere'den yoğun tepki gelmişti. Kıbrıs Cumhuriyeti ise BM Güvenlik Konseyi'ne başvurmuştu. Konsey'in daimi üyelerinden ABD ve Fransa konuyu gündeme getireceklerini açıklamış, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da Kıbrıslı mevkidaşı Nikos Hristodulides'le yaptığı telefon görüşmesinde "Türkiye'nin açıklamasının, BMGK kararlarının ihlali anlamına geldiğini söylediği" belirtilmişti.

ERDOĞAN NE DEDİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük Kuzey Kıbrıs ziyareti sırasında Maraş bölgesinin yüzde 3,5'inin açılacağını belirtti. Ardından da Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar açılımda ikinci aşamaya geçildiğini ifade etti. Bu açıklamaların ardından uluslararası tepkiler geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çarşamba günü de "Artık bizim için Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs  diye bir olay kalmamıştır… Kıbrıs Türk devletinin en kısa zamanda geniş bir tanınırlığa sahip olması için her türlü gayreti sergileyeceğiz, inşallah yakında bunun somut neticelerini de görmeye başlayacağız" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar