BMGK'den Filistin açıklaması: Ateşkese tamamen uyulsun

BMGK'den Filistin açıklaması: Ateşkese tamamen uyulsun
Filistin açıklamaya ilişkin 'Filistin topraklarındaki halkımıza destek vermeyen bir açıklamasına ihtiyaç yok' dedi.

Filistin gündemiyle toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK),  ortak bir açıklama yaptı. Konsey, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkese tamamen uyulması çağrısı yaptı. 

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya saldırılarıyla Filistin’de 248 kişi hayatını kaybetti. 11 gün süren saldırılardan sonra ateşkes kabul edildi. Ancak, İsrail saldırılarına devam etti. BMGK ortak bir açıklama yaparak taraflara ateşkese tamamen uyma çağrısı yaptı.

Bölgedeki krizi çözmesi beklenen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin engellemeleri nedeniyle ortak bir açıklama yapamıyordu. Konseyin son birleşiminde, nihayet ortak bir metinde uzlaşı sağlandı. Yapılan ortak açıklamada ateşkes anlaşmasından duyulan memnuniyet ifade edildi. Taraflara "Ateşkese tamamen uyulması çağrısı" yapıldı.

Saldırılarda hayatını kaybeden tüm siviller için konsey üyelerinin yas tuttuğu belirtilen açıklamada, Filistinli sivil halka acil insani destek sağlanmasının önemine vurgu yapıldı. Genel sekreter Antonio Gutterres'in bölgenin yeniden inşaası için uluslararası topluma yaptığı çağrıya tam destek verildiği ifade edildi. Bölgedeki barışın iki devletli bir çözümle mümkün olduğu vurgulandı.

Öte yandan ortak açıklama Filistin’in tepkisine neden oldu. Filistin'in Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, "Güvenlik Konseyi'nin Filistin topraklarındaki halkımıza destek vermeyen bir açıklamasına ihtiyaç yok" değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar