Bölge Kriz Koordinasyonu: İktidar insan sağlığı ile kumar oynuyor

Bölge Kriz Koordinasyonu: İktidar insan sağlığı ile kumar oynuyor
AVM’lerin açılmasına ilişkin alınan karara tepkiler sürüyor. Hükümeti eleştiren Bölge Kriz Koordinasyonu, salgının devam ettiğini hatırlatarak, tedbirlerin elden bırakılmamasını istedi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-  Dünya’yı etkisi altına alan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) riski devam etmesine rağmen birçok ülke normalleşme sürecine girmeye hazırlanıyor. Bu ülkelerden biri de Türkiye. Hükümet salgınla mücadele kapsamında kapalı tutulan AVM’leri açma kararı aldı. Hükümet yetkilileri, normalleşme sürecine gitme çalışmaları kapsamında bir takım adımların atılacağına ilişkin hazırlıkların yapıldığını açıkladı. Hükümetin aldığı bu kararlara eleştiriler var.

KORONA RİSKİ SÜRÜYOR

HDP, DBP, DTK, TJA, sivil toplum kuruluşları, ekoloji hareketleri, sendika ve hak örgütlerinin de içinde yer aldığı Bölge Kriz Koordinasyonu, yaptığı yazılı açıklamada hükümetin politikalarını eleştirdi. Vaka sayılarındaki düşüşlerin yanılgıya neden olabileceği uyarısının bulunduğu açıklamada, "Dünyada vaka sayısı 4 milyonu geçti, hastalığa bağlı yaşamını yitirenlerin sayısı 280 bine yaklaştı. Aktif hasta sayısı 2,4 milyona tırmanıyor. Bilim insanları ve DSÖ sıklıkla pandemi ile uzun süre yaşayacağımızı söylüyor. Salgın en az 2 yıl hatta 5 yıla kadar uzayabilir; dahası bu salgın yeni salgınlar ile devam edebilir deniliyor. Bu durumda bizim yapacağımız en önemli şey daha fazla önlem almaktan başka bir şey değildir" denildi.

"TEST SAYISI ARTTIRILMALI"

Pandeminin gidişatının Türkiye için belirsizliğini koruduğunun belirtildiği açıklamada, hükümetin aldığı  ‘normalleşme’ takvimi kararı eleştirildi. Bu kararın toplum sağlığı göz ardı edilerek alındığının vurgulandığı açıklamada atılması gereken adımlar şu şekilde sıralandı: "Salgın devam etmesine rağmen bölgede filyasyon, karantina ve izolasyon takibi ve testler sağlıklı yapılmamaktadır. Test kriterleri değişmeli, riski yüksek olan sağlık emekçileri, AVM emekçileri, market emekçileri, berberler, otobüs şöförleri, kargo ve fırın emekçileri gibi meslek gruplarına salgın tehlikesi ortadan kaldırılıncaya kadar düzenli ve sistemli bir şekilde belirti olmasa bile test yapılması gerekmektedir. Test sayısı artırılmalı ve günde en az 100 bin test yapılmalı. Başta riskli gruplar olmak üzere hasta olduğunu bilmeyen yüzbinlerin saptanması, izolasyona alınması ve temaslılarının belirlenerek hepsine test yapılması zorunludur.

İktidar hala sağlıklı veri sunamıyor, şeffaf olamıyor. Veriler il ve ilçeler düzeyinde paylaşılmalı. İnsanlar sağlıklı verilere sahip olabilirlerse sağlıklı sonuçlar oluşabilir. Tüm halkımıza çağrımız şudur: Eğer iktidar şeffaf olamıyorsa halkımız şeffaf olmalı. Kimse vakaları birinden saklamamalıdır. Onun için salgına dair bilgileri tüm halkımız birbiriyle paylaşabilmelidir. Ayrıca bu bilgileri HDP il ve ilçe merkezlerine de iletebilirler.

CEZAEVLERİNDE DURUM KRİTİK

Salgın cezaevlerine bulaşmaya devam ediyor.  Konya cezaevinden sonra Silivri cezaevine de bulaştı. Bu konudaki tedbirler yetersizliğini koruyor.  Çağrımızı tekrarlıyoruz. Tüm cezaevlerinde salgın süresi boyunca 15 günde bir tüm tutuklu ve hükümlülere testler yapılmalıdır.  Yine cezaevinde aile görüşleri yapılamadığı için izolasyon tecride dönüşmüştür. Hapishanelerde izolasyona dayalı tecridin uzun süreceği anlaşılmaktadır.  Hasta tutsakların tedavileri salgından kaynaklı yapılamadığı için adeta ölüme terkedilmiştir. Bir kez daha yineliyoruz. Hasta tutsaklar bir an önce tahliye edilmelidir.

"SINAV ERTELENSİN, TÜM ÜLKEDE KARANTİNA UYGULANSIN"

Sendikaların tüm sınavları erteleme çağrısını yerinde buluyoruz. Ayrıca okullar mevcut durumda açılmamalıdır. Bayram tatilinin 9 gün uzatılarak tüm ülkede karantina uygulama çağrımızı yeniden yapmak istiyoruz. Bunun dışında halkımızın kesinlikle iftarlara gitmemesi, bayramlaşmanın görüntülü arama vb alternatif biçimlerle kutlanması, taziye çadırlarının kurulmaması, fiziki mesafeye uyulması, mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması ve dışarda mutlaka maske takılması salgınla baş etmede önemli mesafeler aldıracaktır.

"AVM’LERİ AÇMA KARARI AKIL TUTULMASIDIR"

Açık alanlarda yürümeyi yasaklayıp AVM'leri serbest kılmak tam bir akıl tutulmasıdır. AVM'lere giden kişiler arasında bir kişi bile Koronavirüs taşıyorsa, virüs kapma riski çok yüksek olur. Çünkü, AVM'lerin havalandırma sisteminde karışım havası kullanılır. İçerideki hava dışarıdan gelen taze hava ile karıştırılıp tekrar içeri verilir. Bu nedenle AVM'lerin açılması büyük bir risktir. İktidar bu konuda önce insanlara serbest diyor sonra da AVM'lerde kuyruk görüntüleri ortaya çıkınca böyle olmaz diyor. İktidar bu konuda adeta kumar oynuyor. İnsan hayatı üzerinde kumar oynanmaz.  Salgın bu parçalı ve tutarsız yöntemlerle yönetilemez. O yüzden insanlara çağrımız şudur. Kendi kaderimizle başbaşayız. Yaşamımızı ve başkalarının yaşamını korumak zorundayız. Hem kendimizi hem insanları korumak için daha dikkatli olmak, mesafeyi korumak ve mümkün mertebe dışarı çıkmamak zorundayız."

Öne Çıkanlar