Borsada kayıplar yüzde 8'lerde, dolar 6,41'i geçti

Borsada kayıplar yüzde 8'lerde, dolar 6,41'i geçti
Koronavirüs hasarlarını onarmaya çalışan merkez bankaları ve IMF'in hamleleri tansiyonu düşürmek için yeterli olmuyor. Borsa İstanbul'da kayıp yüzde 8'leri geçti, dolar 6,41'ı geçti.

ARTI GERÇEK - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sürpriz faiz indirimine ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF)  toplamda 1 trilyon dolarlık bir kredi hacmini oluşturmak için hazır olduğu açıklamasına rağmen küresel piyasalarda koronavirüs kaynaklı riskten kaçışla dolar/TL'de yükseliş devam ediyor, borsa ise kayıplar artıyor.

Dün Fed'in 100 baz puanlık sürpriz faiz indirimine rağmen dolar/TL yükselişini sürdürdü. Geçen haftayı 6,31 civarında tamamlayan kur bu sabah itibariyle en düşük 6,2826'i görmesinin ardından yükselişe geçerek 6.41'i test etti. Euro 7,07'den 7,15'e, sepet kur 6,70'ten 6,75'e yükseldi.

Küresel piyasalardaki negatif hava Borsa İstanbul'u da etkiliyor. Yüzde 3,5 ekside başlayan Borsa İstanbul, gün boyu gelen kademeli satışlarla kayıplarını yüzde 8'in üzerine taşıdı ve 89 bin puanın altına geriledi.

Borsa İstanbul bugün gördüğü 87 bin puan seviyeleriyle son 10 ayın en düşük seviyelerini gördü.

BIST 100 Endeksi yüzde 8'i geçen düşüşle 3 Haziran'dan beri ilk kez 90 bin puanın altına geriledi. Bankacılık endeksinde düşüş yüzde 6'yı aştı.

Türkiye'nin beş yıllık CDS'i 535 baz puanla Eylül 2018'den beri en yüksek seviyeye çıktı.

Alan Yatırım, koronavirüs salgınına yönelik haberlerin gündemde kalmaya devam etmesi ve dolar likiditesine yönelik endişelerle birlikte TL varlıkların satış baskısı altında kalmasına neden olabileceğini belirtti.

Şeker Yatırım, "Fed'in faiz indirimi ve parasal genişleme açıklaması her ne kadar gelişmekte olan ülke para birimleri için destekleyici olsa da, piyasaların asıl derdi tıbbi araçların bulunması olduğundan pek bir tepki gözlemlenemedi. Kurun 6,3370 üzerine yerleşmesi durumunda 6,39 ve 6,45 dirençleri takip edilebilir" değerlendirmesini yaptı.

Petrol fiyatları yeni haftada düşüşünü sürdürüyor. Brent petrolün varil fiyatı 30 doların altını görürken. Altının ons fiyatı ise 2020 yılında ilk kez 1500 doların altına geriledi. Kriz zamanlarında "güvenli liman" olarak görülen ve geçen hafta ons fiyatı 1700 dolara ulaşan altın, bugün 1465 dolara kadar geriledi. İç piyasada gram altın fiyatı da dolar/TL'deki yükselişe rağmen 307 TL'ye kadar düştü.

KOORDİNELİ İNDİRİMLERLE TCMB'DEN DE İNDİRİM GÖREBİLİRİZ

Fed, dün akşam sürpriz bir hamleyle fonlama faizini yüzde 0 – 0.25 aralığına çekti. Tahvil alımlarını en az 700 milyar dolar artırma taahhüdünde bulundu. Fed ve küresel merkez bankalarının koordineli faiz indirimleri devam ederken bu hafta da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı takip edilecek.

Ahlatcı Yatırım Araştırma Müdürü Barış Ürkün, Bloomberg HT'ye, Fed'in faiz indirimine dair, "İşletmelerin durması likidite ihtiyacını gündeme getiriyor. Merkez bankaları şirketlerin durmasının önüne geçmek için atacakları son kurşunlarını da atıyorlar. Virüs insanları evlere kapadı. OHAL'lerin ilan edilmesi, işletmelerin kapatılması moralleri bozuyor. Bu da ekonomik aktivitenin daralmasına işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

Ürkün, merkez bankalarının koordineli faiz indirimlerinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 50 - 75 baz puanlık faiz indirimiyle sonuçlanabileceğini kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar