Çay fiyatına tepki: Giderleri karşılamaz

Çay fiyatına tepki: Giderleri karşılamaz
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4 TL olarak açıkladığı yaş çay taban alım fiyatına tepki gösteren siyasi partiler, fiyatın giderleri karşılamaya yetmeyeceğine dikkati çekti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün gerçekleşen kabine toplantısının ardından yaş çay taban alım fiyatını açıkladı. Erdoğan, bu yıl yaş çay alım fiyatının kilo başına 3,87 lira, destekleme ile birlikte 4 liraya yükseltildiğini duyurdu. Emek Partisi ve Sol Parti, yaptıkları açıklamalarla yeni fiyata tepki gösterdi.  
 
'FİYAT KABUL EDİLEMEZ'
 
Emek Partisi Rize İl Örgütü, yaptığı yazılı açıklamada yeni fiyatın üreticinin emeğini karşılamayacağını belirtti. Maliyetin yüzde 30’ların üstünde olduğu şartlarda yüzde 17,6’lık bir artışın "kabul edilemez" olduğu vurgulanan açıklamada, "Çayda fiyatla birlikte temel problemler duruyor, yenileri de ekleniyor. Bir kere açıklanan fiyat yetersiz olmanın yanında taban fiyat da değil. Özeller bu durumu yıllardır fırsata çevirdiği üreticiden devletin açıkladığı fiyatın altında çay satın alarak üreticiyi mağdur ettiği bilinen bir gerçektir. Üretici ve onun örgütlerinin talepleri hiçbir şekilde göz önüne alınmıyor" ifadelerine yer verildi. 
 
'SENDİKALAŞMA' ÇAĞRISI
 
Bölgede denetimsiz şekilde yapılan seyyar çay alımları ve çay paralarının ödemelerinde yaşanan belirsizliğin de büyük sorun olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Bütün bu problemlerin sağlıklı çözümü sorunu yaşayanların bulunduğu alanda toplumsal çözümler üretmekle mümkündür. Deneyimler; üretici köylünün sendikal örgütlülüğü bu sorunları çözmek için önemli adım olduğu görülüyor zaman çay üreticileri sendikal örgütlülüğü yaratmak ve bu örgütlülükle mücadeleyi büyütmek zorunluluğundadır. Diğer çözümler ihtiyaca cevap vermedi, veremez de. Bu durumda çay üreticileri taleplerini sendikal örgütlülükle çözme adımları atmalıdır" denildi. 
 
'ZAM ENFLASYONA YENİK DÜŞTÜ'
 
Sol Parti Rize İl Örgütü'nün açıklamasında ise, çaya yapılan zammın Nisan ayı tüketici fiyat endeksine denk olduğu belirtildi. Bu hesaba göre üreticiye verilen ‘zammın’ daha hesaba yatmadan enflasyon nedeniyle eridiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Yaş çayın kg fiyatında herhangi bir artış gerçekleştirilmemiştir. Daha önceki açıklamalarımızda da belirttiğimiz gibi önceki yıllarda enflasyon oranının altında kalan zamlar ve döviz kurundaki artış dolayısıyla üreticinin giderleri artarken, gübre fiyatları kontrolsüz bir biçimde yükselirken bu yıl da enflasyon oranında yapılan 'zam' üreticinin maliyetini dahi karşılamaktan uzaktır. Bölgemizin en önemli gelir kaynağı olan çayda belirlenen bu fiyat, bölgeyi yoksulluğa mahkûm etmek istediklerinin dile getirilmesidir." (MA)

Öne Çıkanlar