Bakanlık verileri: ‘Kandırıldık’ dediği cemaatin yayınevlerine kamu kaynaklarından para aktarılmış

Bakanlık verileri: ‘Kandırıldık’ dediği cemaatin yayınevlerine kamu kaynaklarından para aktarılmış
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in, 'Satın alınan kitapların bütçeye maliyeti ne kadardır?' sorusuna bakanlıktan gelen yanıt dikkat çekti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verileri, Gülen yapılanması ile ilişkili olduğu tespit edilen yayınevlerine kamu kaynaklarından para aktarıldığını gün yüzüne çıkardı. İktidarın, "Kandırıldık" diyerek milat ilan ettiği 17-25 Aralık 2013 tarihinden sonra dahi bakanlığın, Gülen cemaatiyle ilişkili bir yayınevinden yüzlerce çeşit kitap satın aldığı öğrenildi. Kitapların maliyetini içeren tablo ise paylaşılmadı. CHP Milletvekili Murat Emir, "Yaptıklarını itiraf etmeye korkar hale gelmişler ve gizlemeye çalışıyorlar" diye konuştu.

'MİLAT' DENİLEN 2013'TEN SONRA DA YÜZLERCE KİTAP ALINMIŞ

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün verileri Gülen yapılanması ile ilişkili olduğu tespit edilen ve kapatılan yayınevlerinden yüzlerce çeşit kitap alımı yapılarak cemaate mali kaynak sağlandığını gözler önüne serdi. Kitap alımının, 17-25 Aralık 2013 tarihinden sonra da sürdürüldüğü, cemaatle ilişkili bir yayınevinden iki çeşit olmak üzere toplam 300 kitap satın alımı yapıldığı anlaşıldı.

CEMAATE YAKIN 12 YAYINEVİNDEN BİNLERCE KİTAP

2002-2013 yıllarını kapsayan 11 yılda, "FETÖ’ye yakın" olduğu belirlenen yayınevlerinden toplam 211 çeşit kitap satın alındı. Binlerce olduğu tahmin edilen kitapların sayısı tablolarda yer almazken kitap alımı yapılan cemaat yayınevinin sayısının ise 12 olduğu bildirildi. Gülen cemaatiyle ilişkisi tespit edilen ve "milat" kabul edilen 2013 yılından sonra dahi ticari ilişki sürdürülen Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Derneği İktisadi İşletmesi’nden 2008-2015 döneminde toplam 27 çeşit kitap alımı yapıldığı belirtildi.

MALİ TABLO AÇIKLANMADI: YAPTIKLARINI SÖYLEMEKTEN KORKUYORLAR

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in, "Satın alınan kitapların bütçeye maliyeti ne kadardır?" sorusuna bakanlıktan gelen yanıt ise dikkat çekti. Yazılı yanıtta, "FETÖ soruşturması kapsamında kapatılan yayınevlerinden aşağıdaki tabloda belirtilen tutar kadar kitap satın alınmıştır" denilse de yanıta mali tablo eklenmedi.

Yanıta tepki gösteren Emir, "Söz konusu ilişkilerin hesabını vermesi gerekenler, şimdi yaptıklarını söylemeye korkar hale gelmişler" dedi. Emir açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: "Yanıtta, bahsedilen miktarla ilgili bir tablo göremedik. Biz de bunun üzerine Kütüphaneler Genel Müdürlüğü yetkililerine ulaştık. CİMER üzerinden verilen yanıttaki tablonun bize verilen yanıtta neden yer almadığını sorduk. Teknik bir hata olabileceğini, en kısa sürede bahsi geçen ödeme tablosunu bize ulaştıracaklarını söylediler. Fakat üzerinden bir hafta geçmesine karşın halen elimize böyle bir tablo ulaşmadı."

Öne Çıkanlar