Cengiz Holding'in işlettiği madende yaşanan iş cinayeti öncesinde uyarı yapılmış

Cengiz Holding'in işlettiği madende yaşanan iş cinayeti öncesinde uyarı yapılmış
Maden ocağı iş güvenliği yönünden uygun olmadığı için davalık.

Artvin Arhavi'de bir işçinin hayatını kaybettiği ve Cengiz Holding tarafından işletilen maden ocağının kapatılmasına ilişkin davanın sürdüğü ortaya çıktı. 

Davanın avukatı Yakup Okumuşoğlu, "O bölgenin taş ocağı için uygun olmadığını söyledik. Can ve mal kaybının yaşanabileceği konusunda uyardık" dedi.

‘ÇOK VAHŞİCE BİR YÖNTEMLE CEVHER ÇIKARILIYORDU’

Havaalanına hammadde sağlamak amacıyla işletilen taş ocağında iş makinesinin devrilmesi sonucu operatör Hakan Altekin hayatını kaybetti. BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre ocak için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararına bölge halkının itiraz ettiği ve çarşamba günü Rize İdare Mahkemesi’nde duruşması olduğu öğrenildi. İtirazlarını yinelediklerini belirten Okumuşoğlu, "Daha önce faaliyette olan taş ocaklarından dolayı bölge tahrip edilmiş durumda. ÇED dosyasındaki vaatlere uyulmasının mümkün olmadığını ve uyulmadığını söyledik. Taş ocağı işletme yönteminin o arazide uygun olmadığını söyledik. Çok vahşice bir yöntemle cevher çıkarılıyordu o tahrip olmuş arazide başka bir yöntem de mümkün değil" diye konuştu.

‘BİNA BÜYÜKLÜĞÜNDE KAYA KOPTU’

Geçen aylarda aynı taş ocağında bir bina büyüklüğünde kayanın koptuğunu hatırlatan Okumuşoğlu, "6-7 aydır işletmede olan bu ocakta kopan kaya turizm bölgesine giden yolu kapadı. Kamilet Vadisi’nin girişi kapandı, asfalta zarar verdi" dedi. Bölgede altı adet ocaktan ikisinin faal olduğunu belirten Okumuşoğlu, "Karadeniz sahil yolu için eskiden işletilen bu ocaklar, Rize Havalimanı için yeniden açıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ruhsatı alınmış bu yerlerin işletmesini Cengiz Holding yapıyor" ifadelerini kullandı. Bilirkişilerin bölge halkının aleyhine rapor hazırladığına değinen Okumuşoğlu şunları söyledi: Bilirkişiler taş ocağı kurulan yerin doğru olduğunu, ÇED’lerinin uygun olduğunu belirten bir rapor hazırladı. Ufak tefek çevresel sorunlar çıkabileceğini ama maden işletmelerinde normal olduğunu ifade ettiler."

Taşocağının ayrıca bölgeye verdiği zarara dikkat çeken Okumuşoğlu, "Dikyamaç köyündeki evlerde, camide çatlaklar oluştu. Dere yatakları kirlendi, sular çamur şeklinde akıyor. Bölge halkı toz ve dinamitli patlamalardan olumsuz etkileniyor" diye konuştu. 

Öne Çıkanlar