CENTCOM Komutanı: Kamışlı’da çatışmalar artacak

CENTCOM Komutanı: Kamışlı’da çatışmalar artacak
Orgeneral Kenneth McKenzie: Ama QSD'li ortaklarımıza destek vermeye devam edeceğiz.

Amerika Birleşik Devetleri (ABD) yönetimi, ülkenin kuzeydoğusundaki Kamışlı kentinde Suriye ordusu ile Suriye Demokratik Güçleri (QSD) arasındaki çatışmalardan endişe duyduğunu açıkladı. Kentteki gerilim devam ederken ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, çatışmaların gelecek haftalarda daha da artmasını beklediklerini söyledi.

"Suriye güçlerinin QSD'nin gelir kaynağı olarak ilettiği petrol sahalarına baskı yapmaya çalışacağının farkındayız" diyen McKenzie, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında bölgede yaşananlara değindi.

Amerikalı komutan, "Orada neler olacağını göreceğiz ancak şu ana kadar o hattı tuttuk ve şu anda acil bir girişim göremiyorum" ifadelerini kullandı. QSD'nin Suriye'deki ABD askerlerini koruyan güç olduğunu ifade ederek, "Bu çatışmaları azaltmak için elimizden gelen yardımı yapacağız" dedi. ABD'li komutan, "Suriye ordusunun oradan gideceğini sanmıyorum. Önümüzdeki haftalarda ve aylarda orada gerilim de artabilir. Her seviyede buna mukabele etmek için hazır olacağız. Tabii yapabilirsek öncelikli olarak diplomatik seviyede ya da konuşarak buna karşılık vermeyi tercih ederiz ama QSD'li ortaklarımıza destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu. 

'EN BÜYÜK KAYGIM İRAN'

Bir önceki ABD yönetiminin hedef aldığı İran’a da değinen McKenzie, kendisi için son yılların en büyük kaygısının Tahran olduğunu söyledi. McKenzie, "İranlılar, balistik füze gücünde önemli nitelikte gelişme kaydetti, aynı zamanda niceliksel olarak da büyüdüler. Şu anda nereden baksanız, 3 bine yakın farklı menzillere sahip silahları var. Aynı şekilde isabet kabiliyetleri de eskiden daha iyi bir noktaya geliyor. Bu beni kaygılandırıyor" yorumunu yaptı. Silahlı grupların geçen yıl ABD askerlerinin konuşlu olduğu Irak'taki Ayn el-Esad Hava Üssü'ne düzenlediği füze saldırısını İran'ın isabet kabiliyetine örnek gösteren McKenzie, "İran füzeleri hedeflemeyi tercih ettikleri üzere onlarca metre yakınlara düştü" şeklinde konuştu.

CENTCOM komutanı Orgeneral McKenzie, İran nükleer programına ilişkin Avusturya’nın başkenti Viyana'da devam eden görüşmelerin sonuçlarını beklediğini ifade ederken "İranlıların geri dönülmeyecek bir şey yaptıkları yok" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar