DİSK'e açılan 1 Mayıs davası ertelendi: Taksim'e sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz

DİSK'e açılan 1 Mayıs davası ertelendi: Taksim'e sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz
DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu'nun da aralarında olduğu 15 kişi hakkında açılan '1 Mayıs' davasının ilk duruşması bugün görüldü.

Geçtiğimiz yıl 1 Mayıs'ta polis müdahalesiyle gözaltına alınan ve aralarında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun da olduğu 15 kişi hakkında açılan dava ertelendi. Duruşma öncesi yapılan basın açıklamasında Çerkezoğlu, "Taksim’e sahip çıkmaktan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

1 Mayıs 2020’de sendika ve siyasi parti temsilcilerinin İstanbul Taksim Meydanı'na gerçekleştirmek istedikleri yürüyüşe yönelik polis müdahalesinde gözaltına alınan 15 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul 20. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Aralarında DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun da aralarında olduğu 15 kişi için duruşma öncesi Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde bir basın açıklaması yapıldı.

Daha önce de 1 Mayıs ve Taksim’e yürüyüş kararlılıkları karşısında DİSK’e davaların açıldığını belirten DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, kararlılıklarının sürdüğünü ve bunu mahkeme salonunda da dile getireceklerini söyledi. 1 Mayıs’ın asla yargılanamayacağını vurgulayan Çerkezoğlu, asıl suçu 1 Mayıs’ta Taksim’i işçi sınıfına kapatanların işlediğini dile getirdi.

'TAKSİM'E SAHİP ÇIKMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlamasının suç olmadığını söyleyen Çerkezoğlu, "Bu konuda alınan uluslararası kararlar olmasına rağmen tekrar aynı davayı açmaktan vazgeçmiyorlar. Varsın onlar hukuksuzluklarından vazgeçmesin, biz hakkımız olanı istemekten ve Taksim’e sahip çıkmaktan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi. 
 
Yargının asıl görevinin ülkeyi devlet-mafya-siyaset ilişkilerinden korumak olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, "Emredilenleri değil, görevinizi yapın. Artık bu hukuk tanımaz yasalara son verin, 1 Mayıs konusundaki mahkeme kararlarını, Anayasayı ve yasaları görmezden gelmekten vazgeçin. Hukuksuz bir inadı sürdürerek, 1 Mayıs’ı işçi sınıfına ve bütün İstanbullulara zehir etmekten vazgeçin" ifadelerini kullandı. 

DURUŞMA ERTELENDİ

Açıklamanın ardından Çerkezoğlu ve emekçiler duruşma salonuna geçti. Duruşmada DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile diğer sanıklar, avukatlarıyla birlikte hazır bulundu.

Savunması alınan Arzu Çerkezoğlu, "1 Mayıs 2020 günü, DİSK binasının önünden, temsili bir biçimde arkadaşlarımızla birlikte Taksim Meydanı’na gitmek için yürüyüş gerçekleştirmek istedik. Yürüyüşümüz, emniyet güçleri tarafından güç kullanılarak engellendi. 1 Mayıs günü, resmi tatil olması ve pandemi sebebiyle sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen tüm işçiler çalıştırılıyordu. 1 Mayıs’ı kutlamak için Taksim’e yürüyüş gerçekleştirmek istedik. Pandeminin başları olmasına rağmen, tüm pandemi kurallarına uyarak yürüyüşümüzü gerçekleştirmek istemiştik. Şu anda ayrıca sokağa çıkma yasağını ihlalden de suçlanıyoruz. Beraatlerimizi talep ediyorum" dedi. Duruşma, ertelendi.
 

Öne Çıkanlar