'Cezaevinde kalamaz' raporuna rağmen bırakılmayan tutuklular Meclis gündeminde

'Cezaevinde kalamaz' raporuna rağmen bırakılmayan tutuklular Meclis gündeminde
Cezaevinde bir trajedi yaşandığını aktaran HDP Milletvekili Coşkun, Adli Tıp Kurumu’nun 'cezaevinde kalamaz' raporu verdiği tutukluların neden bırakılmadığını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Metris R Tipi Cezaevi’nde bulunan iki eli olmayan 32 yaşındaki Ergin Aktaş ile aynı koğuşta olan yüzde 98 engelli Serdal Yıldırım ve boyundan aşağı felçli Abdullah Turan’ın durumunu Meclis gündemine taşıdı. Hasta tutukluların durumuna dikkat çeken Coşkun, durumu Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e sordu.  

‘CEZAEVİNDE TRAJEDİ YAŞANIYOR’

Koronavirüs (Covid-19) tehdidine rağmen cezaevlerinde bulunan yüzlerce hasta tutuklunun durumlarının daha kritik hale geldiğine değinilen önergede, "Metris Cezaevi’nde konuyla ilgili bir trajedi yaşanmaktadır. Basında yer alan bilgilere göre; cezaevinde 2 eli olmayan 32 yaşındaki Ergin Aktaş, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) hakkında 5’inci kez verdiği, ‘cezaevinde kalamaz’ raporuna rağmen tahliye edilmiyor. Aktaş’ın, cezaevinde geçirdiği 9 yıl sonucunda Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ve tüberküloz (Verem) hastalıklarına yakalandığı ifade edilmekte. AKP’nin Meclis’e getirdiği tasarıda kapsam dışında kalan binlerce kişiden biri olan Aktaş, salgın riskine rağmen halen Metris R Tipi Cezaevi’nde tutulmaya devam ediliyor" denildi.

Aktaş ile aynı koğuşta bulunan hasta tutuklular Serdal Yıldırım ve Abdullah Turan’ın durumuna dikkat çekilen önergede, "ATK’nin ‘cezaevinde kalamaz’ raporu verdiği Yıldırım için avukatları bu yıl içinde tahliye başvurusu yaptığı ancak savcılık tarafından ‘toplum için tehlikeli’ denilerek, talebinin reddedildiği bilinmektedir. Bir diğeri ise Abdullah Turan, boynundan aşağısı felçli. ATK ‘cezaevinde kalamaz’ raporu verdiği halde, halen tahliye edilmiyor" ifadelerine yer verildi.

Coşkun, Adalet Bakanı Gül' e şu soruları yöneltti:

"-Cezaevlerinde koronavirüsüne karşı alınan tedbirler nelerdir?

-İki eli olmayan 32 yaşındaki Engin Aktaş, ATK’nin ‘cezaevinde kalamaz’ raporuna rağmen neden tahliye edilmemektedir?

-Belinden aşağısı felçli ve yüzde 98 engeli bulunan Serdar Yıldırım toplum için nasıl bir tehlikeli oluşturmaktadır?

-Boynundan aşağısı felçli olan Abdullah Turan’ın, ATK ‘cezaevinde kalamaz’ raporu verdiği halde cezaevinde tutulmasının gerekçesi nedir?

-Cezaevlerinde Adli Tıp Kurumu’nun ‘cezaevinde kalamaz’ raporu verdiği ancak tahliye olmayan toplam kaç tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır?

 -Bu aşamadaki hasta tutuklu ve hükümlülerinin ısrarla cezaevlerinde tutulmasının ve gelecek olan yargı paketinde kapsam dışı bırakılmalarının gerekçeleri nelerdir?"

Öne Çıkanlar