CHP’li Çakırözer temyiz hakkında eşitlik için yasa teklifi verdi

CHP’li Çakırözer temyiz hakkında eşitlik için yasa teklifi verdi
CHP Milletvekili Utku Çakırözer’in hazırladığı teklif Cumhuriyet davasında ortaya çıkan temyizde eşitsizliğe çözüm getiriyor.

ARTI GERÇEK- CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda değişiklik önerisi hazırladı. Öneri, Cumhuriyet gazetesi davasında ortaya çıkan adaletsizliğe de çözüm içeriyor. 

Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticileri hakkında verilen hapis cezalarının bir kısmı istinaf mahkemesince onanmış, bir kısmı ise Yargıtay’da bekliyor. 

HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNDE EŞİTSİZLİK

Bu durumun yeni bir adaletsizlik yarattığını belirten CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Çakırözer, "Cumhuriyet Gazetesi’nin yazar ve yöneticileri hakkında verilen delilsiz, haksız, hukuksuz ve adaletsiz hapis cezası kararının istinaf mahkemesinde onanması Türkiye’deki adaletsizliğin boyutunu kat kat artırdı. Yerel mahkeme tarafından gazetecilerin bir kısmına 5 yıldan az, bir kısmına ise 5 yıldan fazla hapis cezası verilmesi yeni bir tartışma başlattı. Aynı dosyadaki sanıkların bir kısmının temyize gidebilip, bir kısmının temyiz hakkından mahrum kalması hak arama özgürlüğünün ihlalidir" dedi. 

Hak arama özgürlüğünde bile eşitsizlik yaşandığını dile getiren Çakırözer, bu eşitsizliğe Ceza Muhakemesi Kanunu’nun temyiz hakkını düzenleyen 286. Maddesinin a bendinin neden olduğunu belirtti. Çakırözer, "Bu düzenleme; haklarında 5 yıldan az hapis cezası alan sanıkların Yargıtay’daki temyiz hakkını engelliyor" dedi. 

‘EN YÜKSEK CEZA ESAS ALINIR’

Çakırözer’ün hazırladığı değişiklik teklifine göre, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 286 maddesine şu fıkra ekleniyor: "Aynı davada, aynı eylem nedeniyle, aynı suçtan yargılanan sanıkların ilk derece mahkemesince hükmedilen cezalarının birbirinden farklı olması halinde, ikinci fıkranın (a) bendine göre hükmün temyiz edilip edilemeyeceği her bir sanık bakımından ayrı ayrı değerlendirilmeyip, sanıkların hepsi bakımından geçerli olmak üzere en yüksek cezaya hükmedilen sanığın cezası esas alınarak belirlenir."

‘İNFAZLAR ERTELENMELİ’

"Teklifimiz, bu adaletsizliğin önüne geçilmesini, istinaf mahkemesi kararını temyiz hakkının her bir sanık bakımından ayrı ayrı değerlendirilmeyip, sanıkların tümüne sağlanmasını amaçlıyor" diyen Utku Çakırözer, yaşanacak adaletsizliğin önüne geçmek için tüm partilerden destek istedi. Çakırözer, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve ilgili adli makamlara da istinaf mahkemesi kararlarının infazının ertelenmesi için çağrısı yaptı, "Bu infazlar, yasada değişiklik sağlanana kadar durdurulmalı" dedi.

Öne Çıkanlar