CHP'li vekilden ırkçı söylem

CHP'li vekilden ırkçı söylem
Paskalya bayramında siyasette ırkçı söylemler devam ediyor. Konuyu Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, Garo Paylan ve Selina Doğan Artı Gerçek'e değerlendirdi.

Fatma YÖRÜR 


ARTI GERÇEK - Sosyalist Enternasyonel üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi‘nin hukukçu milletvekilinden hükümetin ekonomik politikalarını eleştirirken ırkçı ve ayrımcı söylem... 

CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, Twitter'da iktidarın tarım politikasını eleştiriken: "Şeker fabrikalarını neden satıyorsun o zaman? Elin gavuruna borç vereceğine vatanın değerlerini koruyup kollasana!" derler adama" ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada yaygın olarak kullanılan, iktidar kanadından sıkça duyulan bu ırkçı söylem, siyatsetçiler arasındaki tartışmalarda da karşımıza çıkıyor. Bu duruma tepkiler de zaman zaman yine sosyal medyadan yükseliyor.

 


YASEMİN İNCEOĞLU: DİN EKSENİNDE BİZ VE ÖTEKİ YARATMA TEHLİKESİ

Araştırmalarında nefret söylemini ele alan akademisyen, Prof. Dr.Yasemin Giritli İnceoğlu konuyu Artı Gerçek için değerlendirdi. İnceoğlu: "Gavur kelimesi basında, sosyal medyada olduğu gibi kamuya mal olmuş kişiler ve siyasetçiler tarafından zaman zaman kullanılmakta ne yazık ki." diyerek atasözlerine deyimlere kadar yerleşen bu ırkçı söylemi değerlendirdi: "Gâvurdan vefa, zehirden şifa"; "domuzdan/ayıdan post, kâfirden dost olmaz"; "gâvur gâvurluğunu yapar"; "gâvurun ekmeğini yiyen gâvurun kılıcını çalar"; "gâvur etmek"; "gâvur inadı"; "gâvur eziyeti"; "gâvur malı"; "gâvur ölüsü" gibi deyim ve atasözlerinden bu kavramın ne denli ayrımcı, aşağılayıcı, hakaret edici, rencide edici olduğunu görüyoruz.

TDK sözlüğünde inanmayanlara ve/veya Müslüman dininden olmayanlara da gavur denmesi, tüm Gayrimüslümleri "Gavur" olarak yaftalamaya neden oluyor, Gavur vurgusu yapılırken basitçe Müslümanlar versus Gayrimüslümler değil, inananlara karşıt olarak inanmayanlar yani dinsiz,imansız ve kafirlere işaret ediliyor. Din ekseninde biz/öteki yaratılıyor ki bu gerçekten çok tehlikeli. Bir başka deyişle ‘Müslüman Türkiye’ye yönelik bir tehdit olarak ‘gâvur Batı’ algısı pekiştiriliyor.

Ülkede yaşayan Gayrimüslüm yurttaşlarımızı pasifize eden yalnızlaştıran, vicdanları yaralayan bir durum. Nefreti ötekilere yani bu örnekte olduğu gibi "Gavurlara!" yöneltip linç atmosferi yaratılıyor. Bir başka tehlikeli şey de; nefret söylemi üreten gruba da güç atfetmiş oluyorsunuz.

Politikacıların, ihtilaflara veya anlaşmazlıklara neden olabilecek -özellikle de sosyal medya gibi hızlı yayılımın olduğu kartopu etkisi olan mecralarda- beyanlarda bulunmaktan kaçınmalıdırlar. Bu tür açıklamalar barışçıl,sosyal ortamla uyumsuz kamusal tepkiler oluşturabilmenin yanı sıra demokratik kurumlara olan güveni de sarsmaktadır." 

GARO PAYLAN: 'BU NEFRET SÖYLEMLERİ YILLARCA NEFRET SUÇLARINI DOĞURDU'

HDP Milletvekili Garo Paylan da tweete ilişkin Artı Gerçek'e şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu ifade hangi kesimden gelirse gelsin nefret söylemidir. Türkiye toplumunda 'gavur' ifadesini kimler için kullanılıldığını çok iyi biliyoruz. Uğradığımız pek çok nefret suçunda bu söylem üzerinde maruz kaldık. Nefret söylemiminin kimler tarafından üretildiğini biliyoruz. 100 yıldır aynı ifadelere ve nefret suçlarına maruz kalıyoruz. O açıdan bu ifadeyi kınıyorum."

HDP Milletvekili "Özellikle sosyal demokrat olduğunu iddia eden bir partinin milletvekilinden bu ifadeleri duymak daha da ironik." diye ekledi.

SELİNA DOĞAN: YÜKSEL, EGEMEN SÖYLEMİN KURBANI OLMUŞTUR

CHP Milletvekili Selina Doğan da partili mevkidaşından gelen bu ifadelere karşı yaptığı değerlendirmede: "Her nefret söylemini kınadığım gibi bu ifadeyi de kınadığımı belirtmek isterim. Asla tasvip etmediğim bu ifadeler egemen söylemin ifadeleridir. Partimden sayın milletvekili ve hukukçu mevkidaşım ve tanıdığım sayın Cemal Okan Yüksel kişi olarak hiç öyle olmasa da hükümetin ekonomik politikalarını eleştirirken belki farkında olmadan o yaygın ve egemen ötekileştirici, ayrımcı ve nefret söylemin kurbanı olduğunu düşünüyorum.Şüphesiz biz siyasetçilerin çok daha dikkatli olması gerekir." dedi.

Öne Çıkanlar